НА ЖИВОВойната в Украйна

Коя е най-почтената община в България за 2022 година - има отговор

2007

Община Русе е с най-висок индекс по местната система за почтеност за тази година, сочат данните на Асоциация "Прозрачност без граници". След това се нареждат Бургас, Пловдив и София, а в дъното на класацията се намират Хасково, Силистра и Кърджали.

Индексът на Местната система за почтеност е първото по рода си годишно сравнително изследване на ключови институции и социални актьори, които изграждат системата на почтено управление на местно ниво.

Класацията представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини-областни центрове в България.

Класацията на областните градове оценява 9 основни институции и структури на местно ниво по 3 измерения на доброто управление – капацитет, роля и вътрешно управление.

Когато функционират в синхрон с водещите стандарти за прозрачност и отчетност, всички те образуват стабилна Местна система за почтеност, която е ефективна в борбата с корупцията и е залог за развитие на местните общности.

Изследването служи като система за ранно сигнализиране – откроява системно присъстващи дефицити. То е и инструмент за иновации: предлага каталог от добри практики за всеки изследван стълб и позволява обмен на идеи. 

По време на годишното събитие за отчитане на тази дейност асоциация "Прозрачност без граници"  отличи Общинският съвет на Бургас за добри практики за цялостна отчетност, за подкрепа на гражданското общество за добро управление бе отличен Общинският съвет на Стара Загора, а за публичност на информацията относно обсъждането на проекти на нормативни актове – Общинският съвет  в Кюстендил.

ОЩЕ: Прозрачността за корупцията, престъпността и обществените поръчки - скромна към нулева

Бащата на Пеевски измисли как да преборим корупцията

Ако сигнализиращите за корупция получават награда за това - материална награда, тогава борбата с корупцията ще потръгне. Това твърди в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

275 000 българи признават, че...
Райчев: ГЕРБ не са в изолация,...
Купуваш маслини в пликче, плащаш...
Жълт код за силен вятър в 18 области...
Кой има имен ден днес, 2 февруари...
Майката, подала сигнала за разменените...
Най-важното за деня, 1 февруари...
Прогноза за времето - 2 февруари...
Заради проблем с бланките: Всички...
Музикаутор: Според закона авторските...
Решено: Максимум 3 глоби за пътуване...
Ето кога министър ще може да отнема...

Последни новини