НА ЖИВОВойната в Украйна

Надзорници от ББР отговарят с отворено писмо на министър Пулев

1305

Във връзка с изказванията на Министър Пулев от последната седмица,отворено писмо - отговор разпространиха в медиите Валентин Михов и Васил Щонов, членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

В писмото двамата надзорници напомнят, че Надзорния съвет на банката не участва пряко в нейното ръководство и не отпуска кредити. Приоритетите на банката се опраделят от закона и от тригодишната Стратегия на банката, одобрена от МС, се казва още в писмото. От началото на 2022 г. банката е подпомогнала над 90 малки и средни предприятия, а с дъщерните дружества техният брой надвишава 250. За сравнение през изминалите 4-5 години подпомогнатите предприятия са едва 64, твърдят надзорниците и казват, че целта им е през 2023 г. да привличат между 50 и 100 нови клиенти месечно. 

"Целевият обем нови кредити на МСП от Групата на ББР според одобрената стратегия е 130 млн.лв. през 2022, а не цитираните в медийното пространство 342 млн. лв.", се казва в писмото. 

Авторите му не оспорват правото на министъра да предлага промени в стратегията на банката, но препоръчнат това да се обсъжда вътрешно, а не публично. Одита на Сметната палата е планиран още на 11.01.2022 г., се твърди в писмото, заради големите кредитни експозиции и високите заплати на предишния Управителен съвет. "Тосет, засягат порочните практики на предишното ръководство, които вече са адресирани от нас. Прави пречатление, че не зададохте нито един въпрос за големите проблемни кредити и не проявихте никакъв интерес към нашата молба за съдействие относно някои от тях (цитираме "Това си е ваш проблем, оправяйте се"). Искрено се надяваме, че нашата целенасочена работа по връщане на парите на данъкоплатците от някои облагодетелствани големи кредитополучатели не е причина за атаката Ви срещу нас", пишат Валентин Михов и Васил Щонов. Те изразяват убеждение, че ръководството на ББР и Служебното правителство не бива да участват в предизборната кампания.

Припомняме, че преди дни от Министерството на иновациите и растежа (МИР) отправиха остри критики към работата на надзора на ББР. Не е само наказание, но и сложихме оценка Слаб (2), двойка на работата на Надзорния съвет на Банката за развитие. Катастрофално е изпълнение на бюджета на Банката – от 342 млн. лв. план за раздаване на кредити на микро-, малките и средни предприятия, ББР е раздала едва 65 млн. лв. кредити към края на август. Така коментира в неделя пред БНР обявеното по-рано от МИР намаления на заплатите на Надзора на банката Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев. Якимов посочи, че в ББР е влязла на одит и Сметната палата, като подчерта, че това се случва за първи път от почти 15 години, откакто Банката съществува в настоящия си вид.

Красимир Якимов: Писахме двойка на надзора на ББР, намалихме заплатите

Не е само наказание, но и сложихме оценка Слаб (2), двойка на работата на Надзорния съвет на Банката за развитие. Катастрофално е изпъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Борисов: Основен приоритет са...
И Йотова разкритикува решението...
Борисов каза какво правителство...
Зарков предупреди Рюте да внимава...
Нинова нарече "незаслужено и...
Лорер: Хартиената бюлетина ни...
Росен Христов: Целта на правителството...
ГЕРБ все още се надяват да получат...
Джамбазки нарече спирането ни...
Демерджиев за блокирането ни...
Радев след блокирането ни за Шенген:...
Кирил Петков: България заслужава...

Последни новини