НА ЖИВОВойната в Украйна

ООН очаква съвсем скоро да бъде възобновен износът на руски амоняк през Украйна

1487

Съвсем близо сме до постигането на споразумение за възобновяване на руските доставки на амоняк през тръбопровод, който стига до пристанището в Одеса. Това заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс по време на конференцията Reuters NEXT, цитиран от БТА. 

Улесняването на доставките на храни и торове от Русия е в центъра на пакетната сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли, с която беше възобновен и износът на зърно през украински пристанища в Черно море. По-рано този месец срокът на сделката беше удължен. 

Украинският износ на зърно беше блокиран след началото на руската инвазия в края на февруари. Освен това Украйна затвори и тръбопровода, по който се транспортира амоняк от Русия до пристанището в Одеса. Амонякът е основна съставка на нитратните торове.

Днес в отговор на въпрос кога ще бъдат възобновени доставките по въпросния тръбопровод, Грифитс заяви: "Мисля, че сме съвсем близо, вървим към споразумение още тази седмица“. "Това е много важно", каза той, като предупреди, че ако износът на торове от Русия не бъде възобновен, това може да предизвика продоволствена криза след една година. "Така че това е от огромно значение, почти от почти по-голямо значение, отколкото износа на зърно", подчерта Грифитс.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Bloomberg: Европа плаща милиарди за руски втечнен природен газ и няма да спре

През настоящата година Европейският съюз намали зависимостта си от руската енергия, като забрани вноса на въглища и подготви петролно е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Русия нареди на посланика на Латвия...
Путин сравни Украйна с нацистка...
Вертолетът, паднал във Внуково,...
Белгия дава на Украйна ПВО-ракети...
Екстремистът Расмус Палудан...
Взрив в полска енория - жена загина,...
Реалното потребление на домакинствата...
Зеленски може да се отърве от известен...
Финландия спря да дава убежище...
Австрия и Нидерландия в един тон:...
ЕС удължи до края на юли икономическите...
Русия ще насочва конфискувани...

Последни новини