"Отговорите": С проф. Николай Радулов, д-р Юлиян Петров и Цецка Бачкова (ВИДЕО)

8996

Темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ са: Ракета от войната в Украйна падна в полско село и уби двама души. Трагичен инцидент или провокация. И заплашва ли случилото се националната ни сигурност? Разговаряме с проф. Николай Радулов, експерт и преподавател по национална сигурност в НБУ, депутат от ИТН в две Народни събрания и главен секретар на МВР по времето на Иван Костов.

Българското училище не възпитава и не формира ценностна система у децата, показа национално проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Разговор с д-р Юлиян Петров, председател на синдиката.

Знакови лица напускат ДСБ. Разпада ли се партията? В студиото Цецка Бачкова, една от напусналите.

За падналата в Полша руска ракета

Разговаряме с проф. Николай Радулов, експерт и преподавател по национална сигурност в НБУ, депутат от ИТН и главен секретар на МВР по времето на Иван Костов. Ето какво каза той:

„Аз мисля, че става дума за трагичен инцидент, защото вече в този момент е ясно, че това е ракета от противовъздушната отбрана на Украйна. Приемам тази версия, защото американските специалисти, хора от Пентагона, които се занимават с това, дадоха тази експертиза. Друг въпрос е дали е руска ракетата. Но ако ние използваме противовъздушната си отбрана, нашите ракети също ще са руски. Така че това е въпрос на производство, все едно да говорим за това, че се стреля от украинците или срещу украинците от руснаците с българско оръжие. Продава се навсякъде. Същото е и с американското оръжие. Така че аз мисля, че това е трагичен инцидент.

Той всъщност е свързан с този проблем, че украинската армия не е готова да използва най-съвременните оръжия, които НАТО би могла да й предостави. И Вие виждате, и този повик да се дава оръжие, което е на разположение на държавите от бившия Източен блок. Такова оръжие, с каквото е била въоръжена украинската армия и тя знае да си служи с него, може да води до такива инциденти, защото част от това въоръжение е доста остаряло и най-вероятно е с изтекъл срок на годност. Така че такива инциденти могат да се случват и в бъдеще за съжаление“.

Припомняме, че по времето на Иван Костов, когато проф. Радулов беше главен секретар на МВР, в Горна Баня падна натовска ракета, предназначена за бомбардировките на алианса в Сърбия. Според проф. Радулов не може да се прави аналогия между двата инцидента – този в Пшеводув и този в Горна Баня от 1999 г. Ето какво каза той:

„Ракетата падна на един километър от мен, но беше куриозно и смешно. Защото след това се насъбра народ около тази ракета, а то не се знаеше, може и да избухне. Няма аналог между двата инцидента. В онзи случай с Украйна става въпрос за държава във война, която има своите права да се защитава, срещу нея се употребява оръжие. А при нас беше чисто случайно изпадане на бомбата от преминаващ самолет. Така че няма никаква аналогия“.

Ще узнаем ли някога откъде е била изстреляна ракетата, паднала в Пшеводув и дали по загиналия в Елхово граничен полицай е стреляно от българската страна, ще разберете от видеоматериала.

Българското училище не възпитава в ценности децата ни

Една важна тема сякаш остана встрани от медийното внимание, но не и за Actualno.com, защото засяга възпитанието и формирането на ценности у децата и учениците. Национално проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ показва, че в Закона за предучилищното и училищното образование тази политика не работи, макар че е вписана в стратегията на МОН. В „Отговорите“ разговаряме с председателя на синдиката д-р Юлиян Петров. Ето какво каза той:

„Политиката за възпитание и формиране на ценности“ е посочена от огромен брой от респондентите, всъщност от над 80%, че не работи поради факта, че граденето на ценности в училище, спазването на правила, създаването на бъдещи граждани, които са готови да живеят в общности и гражданска държава, не е на необходимото ниво. Много често учениците излизат с едни погрешни послания от училище, категорично не по вина на българските учители, а по вина на инструменти, които първо да формират у ученика, че училището гради хора, които са готови и са научени да спазват правилата. Всъщност тук примера е, че училищния правилник много често е нещо препоръчително, много често се правят изключения от него и няма инструменти, които всъщност да направят този правилник нещо важно, нещо като морален кодекс за тези, които се учат в училище и определят своята гражданска позиция. Така че на първо място трябва да помислим как да направим така, че училището да действа както е било в нашата история. И всеки един компонент от този правилник, който не се изпълнява, да има механизъм, с който да се въздейства. Например както преди 100 години едно дете не отиде на училище, веднага се появява главният учител, който вика на помощ и бирника, докарват родителя и проблемът бива решен тутакси. Докато при нас тоя проблем не може да се реши толкова бързо. Създават се едни такива стратегии, които много често нямат необходимата сила и авторитет да променят нещо.

От синдикат „Образование“ предлагат: Училищният правилник да се спазва безпрекословно от ученици и родители; Да се продължи въвеждането на „Гражданско образование“ в останалите образователни етапи; Да се въведе оценка за мерене на дисциплината и възпитанието; Да се толерират и стимулират родители, които са се справили добре с възпитанието на децата си. Още - във видеоматериала.

Защо разпознаваеми личности напускат ДСБ

През седмицата знакови фигури напуснаха партия „Демократи за силна България“(ДСБ) заради несъгласие с политиката на ръководството. В “Отговорите” разговаряме с една от напусналите - Цецка Бачкова, която беше заместник-предесател на партията и депутат в 46-ото НС. Тя също така се кандидатира за председател на партията и загуби с минимална преднина от ген. Атанас Атанасов. Поканихме за участие и другата страна – ръководството на ДСБ, но те не отговориха на поканата ни. Готови сме, при тяхно желание, да предоставим право на отговор. Ето какво каза Цецка Бачева:

„Защо напуснах? Защото на първо място смятам, че всеки един човек, който иска да се занимава с политика, трябва да бъде честен към хората, които го следват, хората, които му дават доверие. И така, както в кампании търсим доверието на избирателите, аргументираме, разбира се какво искаме да постигнем с това доверие, какви цели искаме да реализираме, така аз в един момент осъзнах, че не мога да стоя с името си зад това, което от известно време, бих казала от година, ДСБ има като политики.

На първо място моето разочарование дойде от президентската кампания, от това, че „Демократична България“ всъщност нямаше амбицията да излезе със силна кандидатура. Последваха доста други разочарования, чисто политически за мен. Налага ми се да отговарям на въпроси на избиратели „Защо се коалирахте с БСП“.

ДСБ винаги е била партия, която е изтъквала недъзите на БСП, като наследник на БКП. Аз имам спомени за това какви са били управленията на БСП и на мен лично ми беше трудно да повярвам, че БСП са се променили.

Не отричам, че с четворната коалиция трябваше да се състави управление, но като заместник-предесател на партията тогава моята позиция беше да не се участва с министри в такова управление. Да се даде подкрепа на едно управление на „Продължаваме промяната“ с БСП, но ДБ да не участва с министри в него“.

Според Цецка Бачева партията са напуснали много активни хора, които са работили за ДСБ. Чашата е преляла с изключването на Елена Спасова, председател на организацията в „Лозенец“.

Кои други напускат и ще прави ли Цецка Бачкова свой политически проект ще узнаете от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю