НА ЖИВОВойната в Украйна

Паметник на първия български фотограф ще правят в Самоков

1014

Сред няколко кандидатури специализиран експертен съвет за изобразително изкуство към Министерство на културата одобри проекта за паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов от Самоков, съобщиха от местната администрация.

Той бил представен от автора му Маргарита Иванова, чието дело е и статуетката за Националната награда по фотография „Анастас Карастоянов”.

Готов е също ситуационен план и вертикална планировка на пространството, като тази част от концепцията била представена от главния архитект на община Самоков Надежда Клинчева.

В хода на обсъждането експертите направили препоръки за промяна на шрифта на надписа, да се намали броят на фотографските плаки, да се поставят те по-високо и да се подредят под формата на хармоника, за да кореспондират с фотоапарата. Самата фигура на фотографа да бъде по-висока, като се отрази това и на пропорциите на тялото.

Към вертикалната планировка било препоръчано да се увеличи озеленяването около композицията.

Проектът представлява фигурата на Анастас Карастоянов с фотоапарат, каквато е неговата най-известна снимка. Зад него е предвидено пано от релефни фотографски плаки на кадри с Левски и други популярни лица от българската история.

Паметникът ще бъде позициониран в историческата зона на Самоков, на ул. „Цар Борис III”, пред Чорбаджийската фурна.

От общината уточниха, че концептуално той ще се обвърже с Доспевската къща, където в приземния етаж ще се оформи автентично възрожденско фотографско ателие.

Тази година се навършват 200 год. от рождението на Анастас Карастоянов и изграждането на композицията, посветена на известния самоковски фотограф, ще бъде чудесно допълнение за отбелязване на кръглата годишнина.

Готов е блок А от детското отделение на МБАЛ - Самоков

Днес се проведе държавна приемателна комисия на блок А от детското отделение към МБАЛ – Самоков. То бе основно ремонтирано по спе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от София

В Елин Пелин се проведе концерт...
Вижте къде на 04.02.2023 г. ще...
Напредва ремонтът на общежитието...
Унгарският посланик посети Костинброд...
СОС иска обяснения от Трайчо Трайков...
Прокуратурата и СДВР се заемат...
Вижте къде на 03.02.2023 г. ще...
Стартира изпълнението на проекта...
Георги Георгиев: Вече чистим...
Ето как децата ще пътуват безплатно...
Ученици направиха дарение за...
Ето как отбелязаха Трифоновден...

Последни новини