НА ЖИВОВойната в Украйна

ПП заговориха за нови разкрития по казуса "Евролаб"

1437

Депутати от "Продължаваме промяната" внесоха сигнал в ДАНС срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и заговориха за нови разкрития по казуса "Евролаб".  Сигналът на "Продължаваме промяната" до ДАНС е четири страници и материализира притесненията им, че сегашното ръководство на БАБХ извършва действия или бездействия, които застрашават националната сигурност на България и компрометират държавния интерес. 

ОЩЕ: ПП подават сигнал в ДАНС срещу БАБХ (ВИДЕО)

Бившият шеф на БАБХ и депутат от "Продължаваме промяната" проф. Христо Даскалов обърна внимание, че всички дела, които предишното ръководство на агенцията е започнало срещу "Евролаб", са анулирани.

Той уточни, че на 4 октомври е подписал два документа. "Единият е искова молба за обявяване на нищожен договора, сключен с Евролаб и второ нотариална покана в 30-дневен срок тази фирма да напусне сградите на "Капитан Андреево", каза той. По думите му те не са имали право да променят предназначението им, а са го направили.

"Г-н Вълчанов, анулира тези два мои хода, които предприех. Осем човека от юристите, които ние използвахме, за да можем да подготвяме нашите искове, до един са на улицата", добави още депутатът от "Продължаваме промяната".

Той обърна внимание още, че няма видеонаблюдение.

Проф. Даскалов коментира, че са имали основателни подозрения, че служители на БАБХ са в много близки връзки със служители на "Евролаб" и поради тази причина са въвели ротационна система, която също в момента не функционира.

От думите му стана ясно, че държавните служители са изпълнявали нареждания на частната фирма. "Имаме и някои направени записи, когато сме присъствали физически на този пункт", каза още проф. Даскалов. "Виждали сме как по някой път си ходят заедно, приказват си. Това са близости, които не би следвало държавни служители и служители на една частна фирма да показват пред хората", каза проф. Даскалов.

Той отбеляза, че освобождаването на държавните служители е сложен процес и трябва да премине през дисциплинарен съвет. 

От "Продължаваме промяната" алармираха, че системно не се изпраща представител, който да защитава интересите на държавата на съдебни заседания.

"Извършихме много смели и решителни действия. Много от нас бяха заплашвани или ни беше предлаган подкуп, за да може да си затворим очите и да не пипаме там", припомни друг депутат от "Продължаваме промяната" Иван Христанов. Според него, ако страната ни не загърби политиката на шмекерство, лъжи и измами, няма да достигнем до Шенгенското пространство.

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" също обвърза казусът "Евролаб" с Шенген. 

"Българите все още няма да може да пътуваме без паспорт, както всички останали европейци, въпреки че нашите служби и администрации, са положили много усилия през последните години. Технически България е готова, но на нас ни се каза много ясно от партньорите в Нидерландия, че България има сериозен проблем. Сериозен проблем с корупцията и сериозен проблем с прилагането на закона и правовата държава по принцип. Правителството "Петков" започна много мащабни реформи, за да възвърнем това доверие както в българските граждани, така и в нашите партньори в ЕС. Акцията на "Капитан Андреево" беше основополагаща, за да могат нашите европейски партньори да видят, че една от най-големите сухопътни граници на Европа, отново може да е сигурна за внос и износ на плодове и зеленчуци, в този случай. За съжаление акцията, подета от кабинета "Петков" за възстановяване на доверието в опазването на границата от България, изглежда саботирана от Българската агенция по безопасност на храните в момента. Сигналът, който ще внесем, касае бездействието на тази институция по отношение на всички тези мерки, които ние взехме това нещо да не се връща отново", коментира Лорер. 

Според него бездействието на служебното правителство по възвръщането на контрола на границата и връщането на хартиената бюлетина, е сериозна стъпка назад за правовата държава.

"България трябва да отстоява своето право да бъде в Шенген, показвайки техническа готовност, която имаме от години, запазвайки я и продължавайки да прави стъпки към правова държава, а не обратно към корупция", смята Лорер. 

ОЩЕ: ВАС: "Евролаб" не успя да блокира включването на "Капитан Андреево" към обектите от националната сигурност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Атанас Пеканов: Партиите, които...
Асен Василев: Въпросът не е за...
Борисов: Партиите реално абдикираха...
Външно опроверга Ковачевски:...
Проф. Огнян Герджиков: Не изключвам...
Лорер: Заболя ме от думите на Радев,...
Журналист: Неправилно е да се...
Минеков предаде поста на Найден...
Служебният кабинет обяви колко...
Политолог: Изглежда се е изчерпал...
Карадайъ ще настоява Пеевски...
ДПС обяви, че иска да е от управляващите...

Последни новини