Румен Петков аргументира необходимостта от „Белене“

4172
Румен Петков аргументира необходимостта от „Белене“
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

С цените на тока от различните мощности лидерът на АБВ Румен Петков аргументира необходимостта от изграждане на АЕЦ "Белене" и предупреди, че който се противопоставя на проекта, извършва престъпление към българските граждани и на българската индустрия.

Ето изложените точните ценови стойности на тока от различните производствени източници: АЕЦ „Козлодуй“ - 55 лв. MWh; ТЕЦ „Марица-Изток 2“ - 270,70 лв. MWh; Водноелектрическите централи, чийто собственик е НЕК – 83,5 лв MWh; ТЕЦ „Марица-Изток 1“ – 334 лв. MWh; ТЕЦ „Марица-Изток 3“ – 266,11 лв. MWh; Топлофикациите, които произвеждат елетроенергия и които участват в пазара – 477,96 лв. MWh; ВЕИ под 500 kW – 337,70 лв. MWh.

За европейски дебат на тема "Енергетика" настоява Румен Петков

Трябва да има европейски дебат на тема "Енергетика", категоричен е лидерът на АБВ Румен Петков. Проблемите в сектора  у нас са кат...

Лидерът на АБВ посочи и колко пъти цената на тока от АЕЦ „Козлодуй“ на мегават е по-ниска от останалите - от американската ТЕЦ "Марица 1" - 6 пъти, от топлофикациите, които произвеждат електроенергия - 9 пъти. Това, според него, е ярък аргумент за изграждане на "Белене".

Петков, обърна внимание, че изграждането на нови мощности в „Козлодуй“ ще отнеме години. Ако сега стартира работата по "Белене", до 6 – 7 години ще е пуснат първия блок, а за нови мощности в "Козлодуй" ще трябват минимум 20 години, посочи той. " И този, който говори за нови мощности в „Козлодуй“, трябва да е наясно какво престъпление извършва към българския народ и икономика и на какво обрича България", добави лидерът на АБВ.

Като нелепица определи Румен Петков твърденията, че „Булгаргаз“ продава на външни пазари. „“Булгаргаз“ няма как да продава в Румъния. И това е проблем. Това означава, че ръководството на „Булгаргаз“ обслужва противонародни интереси и които са против българската икономика", заяви Петков.  Според него, фактът, че „Булгаргаз“ няма лиценз да продава в Румъния, да купува и продава в Гърция, означава или некадърност, или обслужване на чужди интереси. Защото, както поясни Петков - „Булгаргаз“ сега продават на българска виртуална търговска точка.

"Този министър на енергетиката вместо да се чуди какво има или няма в Чирен, откъде продаваме, от кого купуваме, много лесно може да провери на кого „Булгаргаз“ е продавала на тази българска виртуална търговска точка. И ще се види, че на 11 август „Булгаргаз“ обяви едно решение, с което си развързва ръцете за непрозрачни сделки. Това, че ръководителите на „Булгаргаз“, на „Булгартрансгаз“, на ICGB и продължават да заемат местата си, говори само за едно – че и за този министър на енергетиката тези корупционни практики, които удрят интереса на държавата, са възприемчиви“, заяви Петков.

Румен Петков иска оставки и проверка от ДАНС за интерконектора с Гърция

За безстопанственост и нарушения при изграждането на газовата връзка с Гърция алармира за пореден път лидерът на АБВ Румен Петков и нас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика