За европейски дебат на тема "Енергетика" настоява Румен Петков

7518
За европейски дебат на тема "Енергетика" настоява Румен Петков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Трябва да има европейски дебат на тема "Енергетика", категоричен е лидерът на АБВ Румен Петков. Проблемите в сектора  у нас са катастрофални за бизнеса и бита,  но те са драматични и за цяла Европа, изтъкна той и посочи, че Германия има особено място - с невъвеждането на Северен поток 2, поставя на карта газовата обезпеченост на цяла Европа. "Когато Германия има такъв подход, който очевидно няма икономическа мотивация, всъщност се удря газовата сигурност на Европа като цяло", подчерта Петков и припомни, че Германия затвори 3 ядрени централи, което ще се отрази на цената на тока.

"Необходимо е част по-скоро и нашите евродепутати да настояват за дебат в Европарламента за енергийната ни сигурност, но и в ЕК да се проведе този разговор", настоя лидерът на АБВ.

АБВ с идея как токът да поскъпне само с 1%, а парното - с до 3%

"Намаляване на ДДС от 20 на 9% би могло да е законово издържаното решение и ще доведе до скок на цената на тока само с 1% и на парното ...

Той е категоричен, че ядрената енергия трябва да бъде част от зелената сделка и препотвърди позицията на АБВ за изграждане на Белене. Вариантът за нови мощности в Козлодуй, според него означава да загърбим милиарди и да извървим дълъг път по лицензиране, ОВОС и пр. до пуск на първия блок. "Обещаване на задгранични покровители спиране на Белене и изграждане на нови мощности в Козлодуй е удар по българската икономика и българския бит", коментира Петков.

Представителят на АБВ в парламента Владимир Маринов информира, че вече е получен отговор по поставен от АБВ въпрос на какво основание, с какъв мандат и как изпълнителният директор на Газпром Николай Павлов в началото на миналата година е сключил анекс към договора с Газпром за доставка на газ, където са променени компонентите на формулата за ценообразуването.

"Отговорът от сегашния редовен министър Александър Николов с вчерашна дата е, че решението за сключване на допълнение, което касае доставката на природен газ, е сключено въз основа на санкция от БЕХ, а БЕХ е дал тази санкция, благодарение на доклад от същия този Николай Павлов, в качеството му на изпълнителен директор на Булгаргаз", съобщи Маринов. "Дали анализът е бил достатъчно добър, не става ясно от отговора на министъра, но със сигурност е ясно едно – че цената на газа от 1 януари е с 30% е нагоре", изтъкна депутатът.

Той упрекна ГЕРБ, че имитират дейност, коментирайки днешното изслушване в парламента, по тяхна инициатива, на енергийния министър за газовата връзка с Гърция. "Тези хора или изгубиха съвсем равновесие от това ,че вече не са на власт, или действително не знаят какво се случва", каза по адрес на ГЕРБ Маринов. Той изтъкна предвидените неустойки за забава на интерконектора от "90 000 евро на ден, но не повече от 10% от стойността на проекта" и коментира: "Типично за Борисов – винаги да има смекчаващи вината обстоятелства за сметка на българските граждани и данъкоплатци". Резервираните и недоставени количества азерски газ от 700 млн. кубически метра са пропуснати ползи от не по-малко от 2 млн. на ден, посочи още депутатът и изрази недоумение, че това не буди притеснение у никого. 

Румен Петков иска оставки и проверка от ДАНС за интерконектора с Гърция

За безстопанственост и нарушения при изграждането на газовата връзка с Гърция алармира за пореден път лидерът на АБВ Румен Петков и нас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика