Румен Петков иска оставки и проверка от ДАНС за интерконектора с Гърция

2986
Румен Петков иска оставки и проверка от ДАНС за интерконектора с Гърция
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За безстопанственост и нарушения при изграждането на газовата връзка с Гърция алармира за пореден път лидерът на АБВ Румен Петков и настоя за оставката на директора на ICGB Теодора Георгиева.

Първият тежък проблем е безстопанствеността и поставяне под съмнение сигурността на газопровода от налягане и взривяване на тръбите, посочи той. По думите му, тръбите са потънали с кал, не са затапяни и в тях е пълно в всичко, което може да има по полето - пясък, кал и може при съответното налягане да избухнат. Според Петков оставката на г-жа Георгиева е наложителна и е въпрос на 5 минути.

АБВ алармира за тежки корупционни практики при изграждането на газовата връзка Гърция-България

Със сигнал до министъра на вътрешните работи председателят на ПП АБВ Румен Петков алармира за тежки корупционни практики във връзка с и...

Лидерът на АБВ алармира и за лъжи на страницата на ICGB. В качената обща информация за междусистемната газова връзка  е описано, че станциите за Димитровград и Кърджали са отпаднали от проекта поради липса на интерес за присъединяване, което Петков определи като гнусна лъжа. Той съобщи, че е написал писмо до кмета на Кърджали, в което АБВ питат при какви условия община Кърджали се е ангажирала със съдействие за изграждане на газопровода, предоставени ли са земи, до какви щети ще доведе свалянето на станцията в Кърджали в средносрочна перспектива.

Според проучване на експерти от АБВ, в момента Кърджали има 64 точки с готовност за преминаване на газ – 15 училища, 15 детски градини, здравни заведения, административни сгради, театъра, библиотеката и пр., съобщи Петков, опровергавайки управата на ICGB. 

Продължава да виси въпросът къде е отразено в бюджета на проекта отпадането на двете станции за 9 млн. евра, подчерта той.

Петков каза още, че ще настоява пред КЕВР да бъде направена още веднъж оценка на проекта за газовата връзка и изрази съмнения относно ценообразуването и капацитета. "Кога и на какво основание цената на проекта от 150 отиде на 240 млн. евро", попита той и каза, че има основания да твърди че е било със санкция на министър Трайчо Трайков. "Тръбата е била 8 инча, а по времето на Трайков отиде на 240 млн. с мотива че тръбата става 32 инча, при положение, че досега е резервиран капацитет на половината", поясни лидерът на АБВ. "Капацитетът е 3 милиарда кубически метра с тенденция да стане при необходимост 5 млрд., а е резервиран 1.5 млрд.", посочи той.

Румен Петков: Икономическият министър гледа на Булгартрансгаз като на портмоне

"Министърът на икономиката или гледа на Булгартрансгаз като на портмоне, или не знае какво прави". Това заяви лидерът на АБВ Румен Петк...

"Апелирам ДАНС да провери единия от заявителите за капацитет – Линден Енерджи - американска компания, която имам основания за считам, че е пощенска кутия, която е заявила над 200 млн. кубически метра", заяви още Румен Петков.

Той е категоричен, че първият отговор, който трябва да дадат от ICGB е дали е платена гаранцията за тези около 200 - 280 кубически метра и ако не е платена, какво става с проекта.

"Ще дойде ред на въпросите за такива проекти, които се правят, за да удовлетворят нечий интерес - чий е този интерес и кого обслужва", заключи Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика