НА ЖИВОВойната в Украйна

Северна Корея стреля с артилерия по буферната зона

1322

Северна Корея изстреля залп от артилерийски снаряди в морска буферна зона, съобщиха военните от Сеул, като това е последният от поредицата изстрели на все по-войнствения Пхенян.

Около 130 артилерийски снаряда са били изстреляни едновременно в 14:59 ч. (05:59 ч. по Гринуич) от два отделни обекта - един на източния и един на западния бряг на Северна Корея, се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, цитирано от АФП.

Военните на Сеул заявиха, че обстрелът е "явно нарушение" на споразумението от 2018 г. между Севера и Юга, с което беше създадена буферната зона в опит да се намали напрежението.

От там заявиха, че нито един от снарядите не е пресякъл Северната гранична линия - фактическата морска граница между двете държави.

Военните заявиха, че са отправили "няколко предупреждения" във връзка с обстрела, без да дават повече подробности.

"Нашата армия укрепва готовността си в подготовка за извънредни ситуации, като същевременно следи и наблюдава свързаните с това събития в рамките на тясно сътрудничество между Южна Корея и Съединените щати", добави тя.

На срещата на върха в Пхенян през 2018 г. бившият южнокорейски президент Мун Дже-ин и севернокорейският Ким Чен Ун се договориха да създадат буферни зони по сухопътните и морските граници в опит да намалят напрежението.

Но откакто преговорите се провалиха през 2019 г., Ким удвои забранените си оръжейни програми и според експертите сега той може да тества Южна Корея, като нарушава споразумението за буферните зони.

През последните месеци Пхенян многократно е обстрелвал буферната зона с артилерия.

Освен това през последните седмици той извърши рекорден брой изстрелвания на ракети, включително най-новата си междуконтинентална балистична ракета (МБР) миналия месец - най-мощното подобно изпитание досега.

Пхенян, на който многократно е забранявано да тества балистични ракети с резолюции на Съвета за сигурност на ООН, многократно е заявявал, че оръжейните му тестове са легитимен отговор на действията на Вашингтон за увеличаване на защитата, която той предлага на съюзниците си Сеул и Токио.

Длъжностни лица и анализатори в Сеул и Вашингтон твърдят, че изстрелванията могат да доведат до седмо ядрено изпитание.

САЩ подготвят нови санкции срещу Северна Корея

Съединените щати подготвят нов кръг от санкции срещу Северна Корея, тъй като Пхенян продължава да разработва забранени ракети и дава си...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Над 3600 са вече загиналите след...
Коронавирусът по света: Тайван...
Откриха жив бивш футболист на...
Журналист: Силата на труса в Турция...
След земетресенията: Ердоган...
Турска футболна легенда през...
Жертвите в Турция и Сирия минаха...
Откриха дарителска сметка за...
И Путин предложи помощ на Ердоган...
Спасиха 5-годишно момиче в Турция...
СЗО се задейства в Турция и Сирия,...
Иранският аятолах обяви, че помилва...

Последни новини