Внимание - този вид какао може сериозно да ви навреди

7370
Внимание - този вид какао може сериозно да ви навреди
Снимка: iStock

На всяко дете е било любимо чаша мляко в добавка с вкусно какао. Много възрастни продължават да пият какао, но не знаят някои подробности за видовете какао и тяхната полза или вреда за здравето. В следващите ледове ще се опитаме да ви я представим.

Ползите за здравето на какаото вече са оценени от маите и ацтеките. Напитка, приготвена на базата на прах от какаови семена, е наречена от тях напитката на боговете. Свързваме какаото преди всичко със сладката и вкусна напитка от детството. Но малцина са наясно, че какаото на прах може да бъде много вредно за вашето здраве!

Какаото е смлян прах от семената на какаовия плод, дърво, което расте диво в екваториалните гори на Северна Южна Америка и Централна Америка. Използва се не само като суровина за производството на шоколад и едноименната напитка, но и - поради лечебните си свойства - като терапевтично средство в алтернативната медицина.

Какаовите зърна имат множество хранителни свойства. Те са източник на много витамини, микроелементи и здравословни мазнини. Същото обаче не може да се каже за гранулирания аналог, който може да бъде закупен в почти всеки магазин за хранителни стоки. Защо трябва да внимавате с него?

Разтвореното какао може сериозно да ви навреди

Инстантното какао на прах или гранули вече се предлага на почти всички рафтове на магазините. Вкусно е и освен това може да се приготви бързо и лесно. Предимствата му обаче свършват дотук.

Съставът на разтворимото какао включва изкуствени аромати, емулгатори, калциев карбонат и магнезиев карбонат. Когато пиете разтворимо какао или го давате на децата си, трябва да сте наясно колко захар съдържа този продукт. 100 г разтворимо какао съдържа цели 85 г захар!

Храните с високо съдържание на захар, консумирани редовно, ще увеличат риска от наднормено тегло и затлъстяване, но също и от диабет, кариес и някои видове рак.

Напитка, подобна на какао, изпита сутрин, ще ви осигури много празни калории. Тя няма да осигури на тялото ви никаква хранителна стойност и адекватна доза енергия. Допълнително - това ще влоши концентрацията ви.

И така, какво да направим, ако ни се допие какао? 

На първо място, нека обърнем внимание на състава на продукта, който купуваме. Най-добре е да посегнете към истинско какао, което е с тъмен цвят. Продуктът, който е направен на базата на какаови зърна, има положителен ефект върху нервната система, като намалява съсирването на кръвта и понижава кръвното налягане. Освен това забавя процеса на стареене на организма и повишава имунитета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...