Как се отглежда петуния и какво лекува

16294
Как се отглежда петуния и какво лекува
Снимка: iStock

Едва ли има жена, която да не харесва това цвете. Можете да го видите по первазите на прозорците, балконите, градинките пред блока и изобщо навсякъде, където може да се посади. Това е едногодишно растение от рода картофови. Името му идва от Бразилия и означава „тютюн“, заради огромната им прилика.

Растението цъфти от май до юни и се размножава през февруари-март чрез семена. Грижите за нея не са толкова сложни, затова е подходящо растение и за начинаещи градинари.

Как се сади?

Можете да я садите от семена или резници. Със семена саденето започва още от януари на закрито. Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества, но и лека. Такава почва е торфа. Засяват се на голямо разстояние, не е нужно да се заравят семената, просто леко ги притеснете в почвата. Разсад се прави в отопляеми парници или в полиетиленови оранжерии през февруари – март. При домашни условия разсяването се прави директно в цветната леха през април. Така си спестявате местенето от един съд в друг и не накъсвате младите коренчета, които все още са със слаби връзки.

Каскадните сортове се произвеждат от резници. Още от разсад изискват умерено поливане и добре запасени с хранителни елементи почва, както и обилно огряване от слънцето. За да красят балкона през цялото лято, то е добре петунията да бъде засадени в самополивни сандъчета. Така няма опасност да прекалите с поливането и се развива добра коренова система. След като се развие петунията има достъп до двойното дъно, където постоянно има вода и така се хидратира, когато ѝ е нужно.

Как да си отгледаме петуния и какво може да лекува тя

Ако една роза се счита за кралица на градината, тогава петуниите заслужено могат да се нарекат кралицата на градските цветни лехи. Почт...

Торене

За да се радвате на петуниите, трябва да ги торите редовно. Това става една седмица, след като сте ги засадили на новото място. На всеки 7-10 дни се тори с комплексни торове, които са богати на калий, като торенето продължава до август. Ако използвате обаче недостатъчно изгнил тор или азотен такъв, ще намалите цъфтежа.

Поливане

Полива се подложката на съда за засяване или чрез пулверизатор. Температурата на водата трябва да бъде 20-22 градуса. Поникват за 7-10 дни, а младите растения пикират 1-2 пъти, а като се изнасят в саксия да са по 7-8.

Кога и как цъфти

Петунията обича слънцето, така че ако искате да имате красиво и здраво растения, поставете я на огряно от слънцето място. Подходящи са песъчливите и глинестите почви, но и всяка една различна от тях е плодородна за цветето. Ако почвата е с висока киселинност, то внесете вар (до 200-300 грама на всеки кв. м.)

С помощта на тези трикове петунията ще цъфти дълго и пищно

Искате ли да се полюбувате на красотата на петунията възможно по-дълго? Това едногодишно растение ще ви радва с очарованието си до къс...

Това цвете цъфти от май до късна есен в красиви цветове. На пазара можете да откриете и различни разновидности или кръстоски между няколко вида.

Съвет за градинарите

Петунията обича светлината, както вече стана ясно. Не е капризно цвете, но ако я отглеждате в саксии, то трябва ги подхранвате редовно с комбиниран тор. Не обичат вятъра, затова изберете място на завет, също така ги пазете и от силния дъжд. В началото поливайте умерено, а през лятото не допускайте да изсъхне почвата, тъй като листата ще прегорят. Подхранват се най-често с калиеви торове. Пръскат се периодично срещу въшки, белокрилки и брашнеста мана. Почиствайте ги редовно от прецъфтели цветове и жълти листа. Ако цветята започнат да повяхват или листата започнат да пожълтяват – намалете поливането, тъй като става дума за загниване на корените.

Какво лекува?

От листата на петунията се прави лекарство за безсъние, според народните лечители в Коста Рика. Приготвяте се под формата на чай от накълцани листа, но не се залива с вряла вода, а само с топла. Престоява 25 минути, без да се покрива. След това прецежда, подсладява се с кленов сироп и се добавя ванилия за аромат. Хубаво е чаят да се пие бавно и на малки глътки. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com