Въвеждат 20-километрови карантинни зони и масов отстрел на диви свине

4420
Въвеждат 20-километрови карантинни зони и масов отстрел на диви свине
Снимка: Getty Images/Guliver

Създават се 20-километрови карантинни зони около огнищата, 20-километрови карантинни зони около свинекомплексите в страната, и 20-километрова зона около базите за развъждане на дивеч. Там ще бъде запазена популацията на дива свиня. В зоните около огнищата ще се проведе отстрел на диви свине от служители по горите, полицаи и военни. Няма да се допуска санитарен лов от сдруженията и дружинките. Това обяви съветникът на земеделския министър Десислава Танева, Георги Костов, след провелата се среща с директорите на държавните горски предприятия и изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, предаде БГНЕС.

Костов добави още, че е необходимо да се намали и популацията на диви свине, която в момента е около 100 000, тъй като те са главните преносители на вируса на африканската чума.

Започна евтаназията на прасета в област Русе

Започна принудителното умъртвяване на прасета заради случаите на африканска чума в област Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС в града...

„В 20-километровите зони ще се плаща по 150 лв. за всяка отстреляна дива свиня, защото месото й няма да може да се използва. В останалата част от страната ще се плаща по 50 лв. за отстрел на дива свиня, тъй като там месото ще може да се използва, но след като излязат резултатите от изследванията“, заяви той.

Стана ясно още, че в 3-километровата зона около свинекомплексите, намиращи се в близост до огнищата, горските и ловни сдружения ще осигурят електропастири, с които ще бъде ограничено движението на животни.

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев каза, че само това е пътят да бъде запазена индустрията. Той посочи, че към момента от т.нар. „заден двор“ са избити около 300 прасета и добави, че тези животни също представляват голяма опасност, защото те са нерегистрирани и агенцията не знае за тяхното съществуване.

„До момента огнищата в страната са 15, днес може би ще станат повече. Те са в Плевен, Враца, Русе, В. Търново и Търговище“, каза в отговор на въпрос на БГНЕС и уточни, че свинекомплексите на територията на страната са 65, като нито един от тях не е засегнат към момента.

Спешни мерки за евтаназия на прасета в 3-километровата зона на Мизия

На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца днес бе взето решение да започне евтаназиране на прасета в 3 км зона ок...

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Мирослав Маринов посочи, че в рамките на ловния сезон през 2018 г. са отстреляни над 45 000 диви свине при планов отстрел над 80 000.

„Запасите на дива свиня към момента са 97 681. Разрешеният отстрел е над 81 000 от запаса, като към момента тя се отстрелва само индивидуално. Има отстреляни над 1200 броя“ посочи той.

На въпрос на БГНЕС какво се случва с граничната ни ограда с Румъния, Маринов посочи, че тя е ремонтирана и увери, че тя изпълнява функцията си и под нея не може да премине дива свиня.

Стана ясно още, че земеделското министерство ще проведе конферентен разговор с областните управители, за да ги информира за предприетите мерки.

Свиневъди: Домашните прасета, които са нерегистрирани, застрашават останалите

„В момента около 1% нелегални прасета държат пистолета, зареден с патрон в цевта, срещу 99% от регистрирани прасета в България&ld...

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...