X
 
 

Спешни мерки за евтаназия на прасета в 3-километровата зона на Мизия

2819 0
Спешни мерки за евтаназия на прасета в 3-километровата зона на Мизия
Снимка: Обл.администрация Враца
На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца днес бе взето решение да започне евтаназиране на прасета в 3 км зона около град Мизия. Зоната обхваща  Мизия и селата Сараево, Гложене и Хърлец.

Още снощи са евтаназирани и загробени 4-те прасета, при които е установена болестта, каза д-р Милчо Костурков, директор на регионалната дирекция на БАБХ Враца. В понеделник там бе открито огнище на Африканска чума по свинете.

Изградени са специални КПП-та при входно-изходните пътища на Мизия и преминаващите автомобили се обработват съгласно предписанията. Извършва се механично почистване и многократно дезинфекциране на помещение за свине, оборудването, транспортните средства, дворовете  и улиците около животински обекти.

Като спешна мярка бе взето и решение да се започне взимането на кръвни проби от свине в 10 километрова зона около Мизия, в която влизат с.Войводово, Крушовица, Софрониево, Оряхово, Селановци и Бутан.

Д-р Илиян Костов, зам. директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, към МЗХГ допълни информацията за опасното заболяване като каза: „ Африканската чума е изключително заразно заболяване, хваща само диви и питомни прасета. Самият вирус е много устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, необработени термично. В прясно месо вирусът се запазва 105 дни, в изсушено месо – 300 дни, в замразено месо – 1000 дни, в охладено месо – 110 дни, в кожа, мазнина и сланина – 300 дни“.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално