Превантивни мерки срещу африканската чума по свинете обсъждаха в Стара Загора

3065
Превантивни мерки срещу африканската чума по свинете обсъждаха в Стара Загора
Снимка: Областна администрация - Стара Загора

Огнищата на африканска чума в България вече са дванадесет, а две от тях - в Плевен и Враца, са регистрирани днес. Това обяви на заседание на Областната епизоотична комисия в Стара Загора д-р Боян Папазов, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните. в Стара Загора. Разпространението на болестта африканска чума по свинете и превантивните мерки за ограничаване на опасното заразно заболяване бяха тема на срещата, председателствана от областния управител Гергана Микова. 

"Ситуацията е тревожна. Болестта продължава да се разпространява и не е изключено да достигне и до нашата област. Ние не можем да спрем това, но трябва да се вземат спешни мерки, за да ограничим до минимум последствията“, каза Микова. 

Чумата по свинете е силно опасно заразно заболяване, което води до висока смъртност по животните, както диви, така и домашни. Установени досега у нас огнища са в лични стопанства, които в голямата си част не са регистрирани съгласно изискванията на закона. 

Вирусът на заболяването е силно устойчив в околната среда и в непреработени продукти от свинско месо. Тъй като няма разработена ваксина и няма ефективно лечение срещу него, единственият начин за борба с него е хуманното умъртвяване на всички заразени контактни свине. По този начин борбата с него се осъществява в 23 държави на 3 континента. Хората и другите видове животни не боледуват от африканска чума, но вирусът се предава лесно най-вече чрез хората - от продукти от месо, добито от болни свине, заразена храна, дрехи, контакт с болни свине. 

Спешни мерки за евтаназия на прасета в 3-километровата зона на Мизия

На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца днес бе взето решение да започне евтаназиране на прасета в 3 км зона ок...

За отговорно отношение на всички институции към проблема, призова д-р Папазов и като най-важна задача посочи срещите и разговорите с кметове на населени места. Според него криенето на малки лични стопанства с по няколко прасета е опасна практика, затова кметовете трябва да разясняват сложната ситуация. С цел кметовете да не се конфронтират с жителите на селата, е особено важна работата на терен, както и предоставянето на обективна информация на хората, защото това е единственият начин да се спрат спекулациите. „Стопаните трябва да бъдат подготвени, за да не се стига до конфликти, ако болестта дойде и при нас“, подчерта д-р Боян Папазов. 

За да се ограничи разпространението на болестта, на местата, където спират да почиват преминаващите през Прохода на Републиката, прохода Шипка и по двете магистрали пътници, Областното пътно управление ще осигури по-често почистване на контейнерите и другите сметосъбиращи съдове, съобщи шефът му Илия Златев. На заседанието на епизоотичната комисия са обсъдени и възможностите за дезинфекция на тези места с разтвори, унищожаващи вируса на болестта. 

На срещата с областния управител присъстваха и заместникът ѝ Димитър Драчев, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Златина Нанева, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Елка Бонева, представители на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и на неправителствената организация „Зелени Балкани“. 

Мерки за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете ще се обсъдят и на разширена среща в Областна администрация на 24 юли, на която освен членовете на Епизоотичната комисия ще присъстват и председатели на общински съвети на общините от областта, кметове на населени места, началници на полицейски участъци и собственици на големи свинеферми. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Стара Загора се представя на най-голямото българско туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ (СНИМКИ)

Колоритни маскарадни персонажи отново огласят с чанове и хлопки Стара Загора

В курортното селище Старозагорски бани пресъздават обичаи, свързани със Сирни заговезни

30 години отпразнува спортен клуб по художествена гимнастика "Берое" в Стара Загора

Община Стара Загора отново е част от най-голямото международно изложение в Берлин

Кметът на Стара Загора предлага създаването на общинско предприятие "Арт сцена"

Безплатни шофьорски курсове за деца в неравностойно положение: Инструктор прави подарък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора