НА ЖИВОВойната в Украйна

Заради ареста на британски журналист: Великобритания привика посланика на Китай

1048

Китайският посланик в Обединеното кралство Чжън Дзегуан беше извикан в министерството на външните работи за среща след ареста на журналист от Би Би Си в Шанхай. Ед Лоурънс беше бит и задържан за кратко, докато отразяваше антиправителствените протести в неделя. Източник от британското министерство на външните работи заяви, че това е "напълно неприемливо", предава БГНЕС.

Китайското правителство заяви, че Лоурънс не е представил доброволно своите журналистически акредитации. На кадри, широко разпространени в социалните медии, се вижда как няколко полицаи хващат Лорънс и го притискат към земята. Според Би Би Си той е бил бит и ритан от полицаите, след което е бил отведен с белезници. Британската медия определи отношението към един от своите журналисти като "изключително тревожно". Оттам заявиха, че китайските официални лица са обяснили, че Лорънс е бил арестуван "за негово добро, в случай че попадне на заразяване от ковид в тълпата", но определиха това обяснение като "недостоверно".

Външният министър Джеймс Клевърли, който в момента е в Румъния, заяви, че арестът е "дълбоко обезпокоителен". "Журналистите трябва да могат да вършат работата си без сплашване", каза Клевърли. В отговор на спешен въпрос в Камарата на общините министърът на външните работи Дейвид Рътли заяви, че китайският посланик е извикан, за да се изясни "неприемливият и необоснован" характер на ареста на британския журналист и да се поиска "пълно и задълбочено обяснение".

В понеделник говорителят на китайското външно министерство заяви: "Въз основа на това, което научихме от съответните власти в Шанхай, Лорънс не се е представил като журналист и не е представил доброволно своите журналистически пълномощия".

Министърът на външните работи в сянка на лейбъристите Катрин Уест приветства привикването на посланика. "Решителният отговор е добре дошла промяна в сравнение с предишните действия на правителството по отношение на превишаването на правомощията на Китай в Манчестър", каза тя в парламента. В момента полицията разследва сблъсъците пред китайското консулство в Манчестър миналия месец след обвинения в нападение срещу продемократични протестиращи.

Властите в Китай успяха да прекратят протестите срещу COVID мерките

След дни на сблъсъци между протестиращи и полиция - властите успяха да прекратят протестите в Китай. Демонстрациите срещу мерките за б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

14 украински деца, държани в дом...
Мъск сподели руска пропаганда...
Десетки хиляди здравни работници...
Фон дер Лайен: Вече е на път помощта...
Руският патриарх Кирил е работил...
Седем деца и майка им загинаха...
Европейските лидери са готови...
Първият танк Leopard 2 от Канада...
Литва събра над 6 милиона евро...
В Русия умуват как да наказват...
Започна обучението на украинските...
Предупреждение за цунами в Италия...

Последни новини