НА ЖИВОВойната в Украйна

Зарков: КС сложи край на споровете за мандата на Инспектората към ВСС

1269

С днешното си решение Конституционният съд сложи край на споровете и колебанията по въпроса какво се случва след изтичането на мандата на Инспектората към ВСС. Нещо повече – принципната постановка на публикувания диспозитив изяснява и каква, според мнозинството конституционни съдии, е съдбата на ВСС след 2 октомври – дата на изтичане срока на пълномощията на членовете му. Това заявява в профила си във фейсбук служебният правосъден министър Крум Зарков.

ВСС ще продължи да функционира в сегашния си състав.

И решението, и особените мнения на трима конституционни съдии тепърва ще бъдат обект на много дискусии по същество. Важно е обаче още сега да отбележим, че с навременното си произнасяне Конституционният съд предотврати шумни спорове и множество съдебни дела, които щяха да разклатят страната директно в конституционните й устои.

И още нещо от най-съществено значение – Народното събрание е органът, чиято отговорност е да избере нови инспектори към ВСС и да попълни състава на самия ВСС, като по този начин прекрати действието на сегашните им издания и ги замени с други. Действията на КС днес не могат трайно да предотвратят конституционна криза, която неминуемо ще настъпи при ново бездействие на Народното събрание утре, посочва още Зарков.

Конституционният съд реши, че ВСС ще продължи работа с изтекъл мандат

Днес (27 септември) Конституционният съд взе решение, че с изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Ицо Хазарта: Наболели теми се...
Нинова: Бях свидетел, когато...
Мирослав Иванов: Няма наченки...
Станишев: Нестабилността у нас...
Александър Николов: Скандалът...
12 години политика без политики...
Карадайъ към Мария Цънцарова:...
Свиленски не знае за какво ще го...
Настимир Ананиев: БСП отвориха...
Кирил Петков гледа "Шоуто на г-н...
Христо Иванов: Безотговорно...
Евелина Славкова: Много по-вероятно...

Последни новини