Защо в България пак ехти "Македонияяяя!"

2717
Защо в България пак ехти "Македонияяяя!"
Снимка: Български патриоти

В началото на обширния си анализ македонският публицист Люпчо Поповски припомня за възклицанието "Македония!" на Слави Трифонов в едно интервю и констатира, че през последните десетина дни в отношенията между България и Северна Македония е настъпила истинска буря. "Мнозина тук се чудят откъде и защо се появи този арктически студ от двете страни на Деве баир", посочва авторът и пише за част от горещите точки в последно време, включително и за побоя над Християн Пендиков в Охрид. В момента обаче, смята Поповски, е безпредметно да се говори за ново българско вето, за което споменават някои в София.

"Бягство в радикализацията"

Николай Милков: От РСМ очакваме реална защита на българите там

„Искаме да бъдат защитени правата на българите там. Ние се стремим към такава деескалация, която ще доведе до по-добра защита на ...

"Защото няма абсолютно никаква ситуация, в която то да бъде наложено. Сега Северна Македония има с Европейската комисия двустранно споразумение за наблюдение и ако конституцията бъде променена, втората междуправителствена конференция за отваряне на главите започва автоматично съгласно приетата преговорна рамка, без да е необходимо решение на страните членки. Всяка от тези страни членки може да наложи вето по време на преговорите по главите, но това се отнася до едно в момента непредвидимо бъдеще", пише Поповски и предлага обзор на редица политически събития и процеси в България от последните два месеца, които според него говорят за "бягство в радикализацията".

След като обяснява за перипетиите около отложеното приемане на България в Шенгенското пространство, авторът припомня и изключително ниската избирателна активност при последното гласуване през октомври, която според него сигнализира за огромно разочарование на гражданите както от партиите и техните ръководства, така и от начина, по който се ръководи държавата. Поповски резюмира накратко и сюжета с публикацията за България на германския вестник "Ди Велт".

"Тази история извади от равновесие Радев и Нинова"

"И преди, и сега българската политика е разделена по въпроса за Русия. Част от политическия елит е проруски настроен, поради което му беше мъчително каква позиция да заеме към руската агресия и как да отговори на украинските искания за оръжие. В хода на инвазията българският политически елит се стараеше да подчертава, че не въоръжава Украйна, за да не разстрои проруската част от населението. (…)

Буяр Османи: Ескалацията между България и РСМ е от полза на трети държави

Русия е една от държавите, които имат интерес да поддържат конфликтите в региона, за да може по-лесно да упражнява влияние. В този смис...

По някакъв начин тази история извади от равновесие двама актьори на българската политическа сцена: президента Румен Радев и шефката на БСП Корнелия Нинова. Те почти година бяха против това България да изнася оръжие за Украйна, защото си имаха едно наум за отношенията с Москва. Но тази история показа, че президентът на страната и Нинова като тогавашен вицепремиер може да са знаели за тайните оръжейни доставки", пише Люпчо Поповски в обширния си анализ. По-нататък той се спира и на критичното изявление на посланичката на САЩ Херо Мустафа за корупцията в България, което според него е предизвикало истински земетръс в страната.

Авторът цитира и изявленията на Радев и Нинова по повод статията в германския вестник, както и отговора на "Ди Велт", който публикува Българската редакция на ДВ. В края на анализа си Люпчо Поповски констатира: "Реакциите на Радев и Нинова по косвен начин потвърдиха голяма част от изявлението на посланик Мустафа както за състоянието на върховенството на закона и на медийната свобода в България, така и за начина, по който политиците се отнасят към тях".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари