Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

4616
Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци
Снимка: Kremlin.ru

Когато Владимир Путин обяви 2024 г. за "Година на семейството", това беше продължение на предишни кампании, представящи Русия като последен бастион на християнството срещу Запада, където „гнусните елити очевидно прокарват десетки джендъри или гей паради". Неговата концепция за семейната единица не съдържа много сантименти.

"Основната цел на семейството е раждането на деца, за възпроизводството и по този начин за увековечаването на нашия народ и нашата многовековна история", каза Путин на 23 януари.

Още: Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Но руският президент, чийто личен живот е пословична заплетена мрежа от дела, също използва "семейството", за да изгради симпатии към режима си на Запад и да подсили подкрепата си у дома, докато в действителност политиката му оставя руските семейства без родители, без защита и без средства за препитание. Това пише Десислава Загорчева за Center for European Policy Analysis, цитирана от БГНЕС.

Войната разби безброй семейства

Войната му в Украйна разби безброй семейства, оставяйки майки, скърбящи за синове, деца сираци и ветерани с разбити умове и тела. Стотици хиляди души са убити и ранени. Най-малко 12 000 деца под 18 години бяха отвлечени от Украйна, като някои от тях бяха предложени за осиновяване на верни на Путин хора.

Неговото благочестие е чисто политическо и лишено от морално вдъхновение. Преди да бъдат санкционирани от САЩ, Обединеното кралство и голяма част от Европа, предполагаемата приятелка и децата на руския президент са се наслаждавали на луксозен живот в същия "упадъчен Запад", който Кремъл редовно осъжда. Същото правеха и семействата, официални и неофициални, на неговия елит.

Още: Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Докато роднините на Путин се радват на парижки апартаменти, частни самолети и елитни западни университети, близо 19 милиона руснаци живеят в бедност. Децата на приближените до Путин никога няма да бъдат изпратени да се бият в неговата война, чиято цена се плаща изцяло от обикновените семейства.

В резултат на войната алкохолизмът и насилствената престъпност се увеличават, като през 2023 г. са извършени над 589 000 престъпления - най-големият брой от 2011 г. насам. Държавните ресурси се насочват към армията, а не към социалните помощи, образованието и здравеопазването.

Още: Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Загрижеността на Путин за традиционното семейство често се проявява в законодателство, ограничаващо правата на жените, като например закон от 2017 г., който декриминализира домашното насилие. Сега нарушителите за първо провинение обикновено трябва само да платят глоба от 5000 рубли (55 долара), ако бъдат признати за виновни за побой над съпругата си, и 7000 рубли за побой над децата си.

Каква е целта му?

Кръстоносният поход на Путин за семейните ценности не е свързан със семействата, а с властта - както вътрешна, така и глобална. Във вътрешен план преминаването към подчертаване на семейните ценности се случи през 2012 г., когато имаше за цел да повиши намаляващата обществена подкрепа на Путин и да му позволи да консолидира властта си.

Въпреки че президентските избори на 15-17 март бяха фарс, Путин използва вота, за да изиграе борбата на Русия със Запада и да се представи отново за пазител на консерватизма и "мъжеството".

Още: Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

В световен мащаб предполагаемата му вярност към семейните ценности се използва за печелене на съюзници сред крайната десница и за използване на либерално-консервативното разделение в демокрациите. Тъй като Русия не се е примирила с разпадането на Съветския съюз и загубата на статута си на велика сила, Путин се опитва да претендира за лидерството на крайнодесния "Интернационал".

Твърденията му, че дава приоритет на "защитата на децата", имат за цел да легитимират бруталното му нахлуване в Украйна, представяйки се за кръстоносец срещу злините на Запада. Той твърди, че страната му се бори, за да защити "нашите деца и нашите внуци" от "сексуални отклонения" и "сатанизъм" и да гарантира, че всяко дете има "майка и татко", а не "родител номер едно, родител номер две и родител номер три".

Още: Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

Путин използва подобна реторика на културната война, за да прикрие имперските си амбиции и да представи Запада като заплаха за Русия. "Те се стремяха да унищожат нашите традиционни ценности и да ни наложат своите фалшиви ценности, които щяха да ерозират нас, нашия народ, отвътре", каза той.

Наративът, че Русия ще спаси света, обслужва имперските амбиции на Путин

Твърдението, че само Русия може да спаси света от моралния упадък, служи на друга цел на Путин: да сее раздор в демокрациите и да отслаби техния отговор на агресията на Кремъл. Нелибералните съюзници на Путин на Запад му помагат да постигне целта си.

Съюзът е взаимноизгоден. Докато Путин печелеше международна легитимност за своя авторитарен режим и предизвикваше раздори сред враговете си, крайнодесните партии получаваха мощен покровител и финансова и медийна помощ.

Още: 50 украински военни пристигат в Румъния за обучение на F-16

Това беше широкоразпространено преди пълномащабната война, но след това стана по-трудно, както в политически, така и в практически план. Марин льо Пен, стара приятелка на Путин, чиято партия взе заем от 9 млн. евро от руска банка, свързана с Кремъл, през 2014 г., на 14 март осъди инвазията, което предполага, че проруските позиции вече не намират отклик сред електората й.

Още: Военни на НАТО вече са в Украйна и изпълняват задачи: El Pais

Но реториката остава общо оръжие на руския деспот и неговите западни политически почитатели. Либералните демокрации трябва да се противопоставят на фалшивите разкази на Кремъл, като разобличат тяхното лицемерие и изтъкнат истинските жертви: семействата, разкъсани от войната, майките, заглушени от потисничеството, и децата, лишени от своето бъдеще. Те трябва също така да засилят гласовете на автентичните защитници на мира и семействата, които се противопоставят на авторитаризма.

Що се отнася до Путин, ако той наистина се интересуваше от руските семейства, щеше да прекрати агресията си в Украйна и да върне войниците си при техните близки.

Още: Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари