Как украинка със съветско знаме се превърна в културен феномен в Русия и какво мисли тя за това

25367
Как украинка със съветско знаме се превърна в културен феномен в Русия и какво мисли тя за това
Снимка: стопкадър / Кубань 24 / YouTube

"Бабата със съветското знаме" се превърна в Русия в символ на подкрепата на войната в Украйна. Благодарение на видео, в което тя отива при украинските военни с червен флаг, в Русия ѝ издигат паметници и посвещават стихове. Героинята на видеото Анна Ивановна наистина съществува - но както се е уверила руската служба на BBC след разговор с жената, истинската ѝ история е много различна от образа, който руските медии рисуват вече втори месец. Публикуваме материала със съкращения.

Прегърбена възрастна украинка с червено знаме - това е един от най-разпознаваемите образи в Русия през 2022 г. Култът към тази жена се роди в началото на април - именно тогава в социалните мрежи се появи видео, което показва как "бабата" излиза да посрещне украинските военни с червен флаг, а след това, когато един от тях започва да тъпче знамето, тя отказва да вземе поднесената ѝ храна.

През последните месец и половина паметници на Анна Ивановна - а именно така се нарича самата "баба със знамето" - се появиха в градове в цяла Русия и дори в окупираните територии в Украйна. Чиновници и служители на руските държавни канали смятат постъпката ѝ за пример за „непреклонен дух“ и въплъщение на идеята, че много украинци всъщност копнеят да се върнат в СССР и да подкрепят руската военна операция.

Кореспондентите на BBC са посетили къщата на Анна Ивановна Иванова, разговаряли са с нейните съседи, с военния, настъпил нейното знаме, както и с културолози и разказват как „бабата с червено знаме“ се е превърнала в символ на съвременна Русия и защо тя изобщо не е този герой, който рисува руската пропаганда.

"Молех се за вас и за Путин"

„Би било по-добре за мен, ако не бях известна... Да си прочут, разбира се, е велико нещо, но трябва да го заслужаваш. Но не знам, може би не съм заслужила такава знаменитост“, казва Анна Ивановна Иванова.

Разговорът ѝ с ВВС започва с въпроса на какъв език да бъде той. Родният език на Анна Ивановна е украински. По думите ѝ, когато се притесни, преминава на руски - но всъщност на смесица от руски и украински, която е характерна за тези места.

Анна Ивановна е ниска, крехка и много енергична. През лятото тя ще навърши 70 години - тя е само с три месеца по-възрастна от Владимир Путин. Тя изглежда много по-млада от възрастната жена, изобразена на повечето плакати, които се появяват навсякъде в Русия.

Анна показва на кореспондентите на ВВС знамето и ги повежда към мястото, където на 4 март се разиграва сцената, я в символ на руската инвазия в Украйна.

Въпросното видео е заснето от украинските военни. Във видеото трима войници се приближават до Анна Ивановна и съпруга ѝ с пакет храна. Бабата държи червено знаме. „Разбира се, чакахме ви, молехме се за вас и за Путин, и за целия народ“, казва тя добродушно на оператора.

Първоначално Анна Ивановна отказва да приема храната - казва, че войниците се нуждаят от нея повече. Но един от войниците с думите „Слава на Украйна“ все пак ѝ подава пакета, взема червеното знаме, хвърля го на земята и го стъпква с крака.

По-нататъшният диалог почти не се чува заради вятъра, но се вижда, че Анна Ивановна е възмутена. „Родителите ми загинаха за това знаме“, казва тя на военните и отказва да вземе храната. В началото на април това видео се появи в интернет и руските потребители започнаха да го споделят.

„Украинските гадове стигнаха до старец и старица, които ги объркаха с руски войници и ги поздравиха с Червеното знаме на победата“, възмути се Даниил Безсонов, заместник-министър на информацията на самопровъзгласилата се ДНР.

"Господ ме поведе към украинците"

Всъщност тази сцена се разиграва на 4 март – две седмици след началото на руската инвазия. Североизточните покрайнини на Харков са обстрелвани активно, но селото по това време е „ничия земя“, припомня Виктор Костенко, старши лейтенант от въоръжените сили на Украйна, в разговор с ВВС.

Костенко е този, който стъпква с крака знамето, а на телефона му е заснето видеото, направило Анна Ивановна знаменитост.

Когато ротата на Костенко влиза в селото Велика Даниловка, военните виждат, че повечето от къщите тук са повредени, а хора почти не са останали. На тези, които напускали, военните помагали да отидат в по-безопасни райони на Харков. Баба Аня тръгнала към военните със знамето на СССР два-три дни след пристигането им в селото.

„Ние, както правим винаги, попитахме как са, имат ли храна. Бабата отговори, че няма къде да отиде и че ни чака и - няма да цитирам точно думите ѝ - се е молила през цялото това време за руската войска, защото войната ѝ омръзнала. И добави, че има руско знаме, за да ни посрещне“, спомня си Костенко. Военните били изненадани и помолили жената да покаже знамето.

„Не знам какво се случваше в главата ми“, казва сега за този ден Анна Ивановна.

По време на разговора тя самата озвучава няколко версии на отговора на въпроса защо е излязла при тримата украински войници с червен "знак", както самата тя го нарича.

Първото обяснение звучи така – жената чула руска реч от украинците и затова си помислила, че са руснаци: „И ние, казвам, имаме руски знак. И го извадих, показах го. Така стана."

"Тук е така: ако хората ни заговорят на украински, тогава ние говорим украински с тях. Ако е на руски, тогава на руски, разбира се. Тя, вероятно поради това, че започнахме да ѝ говорим на руски, ни обърка с руски войници. Е, аз ѝ казах: извади това знаме и от интерес извадих телефона, дадох го на моя сержант и той започна да снима тази картина. По-нататък видяхте“, обяснява Костенко.

Според друга версия, озвучена от Анна, тя излязла при руските войници, защото те със сигурност биха имали контакт с руския президент. Жената казва, че уж искала да се обади на Путин чрез войниците и да го попита защо е започнал война срещу невъоръжени украинци - може би ще успее да го разубеди и да спре кръвопролитието.

И накрая, третото обяснение на Анна Ивановна е следното: бабата не е влагала никакъв политически подтекст в постъпката си. Червеното знаме, казва тя, не е знамето на Съветския съюз, не е на Русия, а е "знамето на любовта и щастието във всяко семейство, във всеки град, във всяка република".

„Бялото е чистотата на тялото и душата. А червеното знаме означава любов и победа. Затова поднесох на войниците знак за любов и победа. Не го отнесох на руснаците, Господ ме заведе при украинците. За да имат победа" - обяснява Анна Ивановна и се кръсти.

А какво правят сърпът, чукът и петолъчката на знамето на любовта, пита ВВС. „Какво? - отвръща тя. - Сърпът е хляб, с чука се кове желязото за различни машини, красиви огради, а звездата е защита от небето.“

На въпроса защо е казала на войниците, че се моли за Владимир Путин, Анна Ивановна отговаря: „Да, моля се и за Путин, и за Зеленцев [украинския президент Володимир Зеленски]. Моля Бог за разбиране за тях. И за Лукашов [президента на Беларус Александър Лукашенко] се моля. Моля се за всички - да получат просветление и да не воюват помежду си."

„Анна Ивановна е толкова артистична и променя показанията си от интервю на интервю“, казва Дмитро Галко от Центъра за стратегически комуникации към Министерството на културата на Украйна пред BBC.

Една от основните задачи на този център е "противодействие на информационните атаки на Руската федерация". Галко е на мнение, че жената, излизайки към военните, "просто е искала да реши всичко по мирен начин".

Най-силен отзвук в Русия има финалът на вирусното видео: Костенко стъпва върху знамето с крака, Анна Ивановна отказва да вземе храна от войниците. Както си спомня сега жената, тогава тя се уплашила: мислела, че ще я застрелят.

ВВС пита Костенко защо е стъпкал знамето на бабата. „Почувствах се ядосан на този, който ни нападна, който иска да пресъздаде тази империя, онзи Съветски съюз, в който народът ми умираше от глад през 1932-33 г.“, отговаря той.

По думите на старши лейтенанта, макар че видеото завършва в драматичен момент, реалността била доста по-прозаична. След записа военните не продължиха дълго спора с възрастните хора – наоколо продължавал обстрелът.

След кратката дискусия войниците продължили, Анна Ивановна вдигнала знамето си от земята, а мъжът ѝ "преспокойно" взел плика с храната, след което старците се прибрали в къщата си.

„А после се сприятелихме с тази баба, след ден ѝ донесоха храна, за Великден донесоха малко козунак от украинската църква“, смее се Костенко.

"Баба за цяла Русия"

Как това видео с потъпканото знаме се е озовало в интернет и кой и защо го е публикувал, не е известно.

Видеото, заснето на телефона на Костенко, си прехвърляли един на друг украинските войници в Telegram и WhatsApp, никой не планирал да го прави вирусно. Старши лейтенантът уверява, че няма нищо общо с публикуването на видеото в интернет.

Руските медии обаче бързо обърнали внимание на видеото и му придали малко по-различен смисъл. Сутринта на 7 април руският Първи канал излъчва видеото в сутрешното си предаване.

„Силите за сигурност дойдоха в селото да раздават хуманитарна помощ, но не пропуснаха възможността да издевателстват над хората“, коментират видеото в съобщението.

В тричасово предаване същия ден водещият вече бил по-категоричен и обвинил украинските военни в оскверняване на знамето: „Радикалите откровено се подиграват над възрастна жена.“

Два дни по-късно водещият на Първи канал Виталий Елисеев, говорейки за тази история, направо се просълзява в ефир. "Казват старост... Не знам за вас, но аз току-що видях какво означава непоколебим дух. Свещено дело е да защитаваш такива хора", казва той с треперещ глас.

На 12 април заместник-постоянният представител на Русия Дмитрий Полянски говори за пенсионерката от Украйна на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Полянски я нарича символ на „друга Украйна“, която благодарение на военната операция е получила шанс за „истинско добросъседство“.

В резултат на това през последните месец и половина "бабата с червеното знаме" се превръща в Русия в главен символ на подкрепа за войната в Украйна заедно с буквата Z.

В интернет вече са измислили прякори на жената - "Баба Z" и "Баба на победата", образът ѝ е приравняван с "Родината-майка", паметник на която е издигнат във Волгоград.

В навечерието на Деня на победата изображения на Анна Ивановна се появили на нашивките на руската армия, били ѝ посветени стихотворения, плакати с нейни изображения и множество графити върху къщи в градове из цяла Русия.

В отделен жанр се превърнали паметниците и скулптурите, издигнати в чест на жената. Не минало и без ексцесии - например в края на април жителят на Москва Роман Сахаров счупил картонена фигура на "бабата със знамето", инсталирана в Куркино.

Срещу него бил съставен протокол по члена за дискредитиране на армията (20.3.3), а телевизионният водещ Владимир Соловьов публикувал видео с извинение от московчанина: „На 22 април направих най-голямата грешка в живота си. Аз счупих символа на днешна Русия, макар че дори не помня, защото бях много пиян.“

В Белгород едва издигнат паметник трябвало да бъде вдигнат поради вандализъм - кметът на града се оплакал, че жителите дори се опитват да се "катерят" върху бабата. Те решили да преместят статуята на място, където жителите на града няма да имат „възможността да контактуват с нея“.

Най-известният паметник на "бабата със знамето" се появи на 5 май в Мариупол, разрушен от руската армия. За откриването му дошли лично първият заместник-ръководител на администрацията на президента на Русия Сергей Кириенко и секретарят на Генералния съвет на „Единна Русия“ Андрей Турчак.

"За съжаление не знаем пълното ѝ име, бащиното. Но задължително ще го разберем. И съм сигурен, че ще има възможност да ѝ кажем благодаря и да се поклоним ниско в краката ѝ, защото тя се превърна в жив символ на такава приемственост на поколенията, приемственост на борбата срещу нацизма и фашизма. Тя стана такава баба и за цял Донбас и баба за цяла Русия", казва Кириенко.

Впрочем сега „бабата със знамето“ вече не е единствената героиня на руските медии: през последните дни те пишат все по-малко за Анна Ивановна и все повече за момчето Альоша от Белгородска област, което ежедневно поздравява руските военни колони и мечтае да стане танкист.

Макар че в социалните мрежи вече се появяват творби със съвместен образ на "бабата със знамето" и Альоша.

"Отломка от завчерашния живот"

И все пак защо точно прегърбената баба изведнъж се превърна в де факто символ на съвременна Русия?

От една страна, превръщането на старицата в мем и в символ, легитимиращ руската „спецоперация“, е много симптоматично, обяснява пред ВВС Евгений Добренко, филолог, историк на културата, изследовател на късния сталинизъм.

Според Добренко „бабата със знамето“ символизира как руският режим би искал да изглежда за външния свят и как вижда себе си: „Освободителите от нацизма отново дойдоха от изток и тази баба излиза като отломка на някаква нова „Млада гвардия“, да приветства своите благодетели.“

Историкът също така обръща внимание на непоследователност: от една страна, популярността на образа на „бабата със знамето“ е пример за призив към съветското минало, в рамките на което например се възстановяват паметници на Ленин в превзетите украински градове.

От друга страна, в навечерието на войната Владимир Путин обеща да покаже на Украйна „истинска декомунизация“. Руският лидер многократно е обяснявал, че смята създаването на Украйна в съвременните ѝ граници за вид историческа грешка, чийто "автор и архитект" е бил лично Владимир Ленин.

Но популярността на Анна Ивановна показва, че Русия носи съветското минало, противно на прокламираните от нея цели, казва Добренко.

„Всички разбират, че риториката на Путин е само прикритие за обичайните империалистически колонизаторски практики на Русия, която иска да обясни необяснимото, да оправдае неоправданото“, смята експертът. – Толкова диво и гротескно-нелепо като тази старица – фрагмент от завчерашния живот – символ на онзиденшната политика, практикувана от Русия през в XXI век.“

„Баба Аня“ действително е много поучителен символ: дори и да не беше използван толкова саморазобличаващо, попадайки в медиите, тя пак щеше да бъде обречена да се превърне в мем“, обяснява пред BBC Ян Левченко, културолог, редактор на Rus.Postimees.

„Това е добър символ на руската инвазия, много показателен, много илюстративен. Той сам се разобличава“, казва Левченко. От негова гледна точка самата цел на „специалната операция“ (както Русия нарича инвазията в Украйна) е опит за възстановяване на СССР в онези граници и семантични полета, в които това е достъпно за съвременния руски ред.

„И в този смисъл баба Аня с червеното си знаме проправя пътя към Съветския съюз и те не можеха да не се възползват от нея“, обяснява културологът.

Той обръща внимание на това, че самата личност на Анна Ивановна е от малко значение за пропагандата: „Важно е , че тя с червеното знаме връща назад в СССР, осветявайки и освещавайки пътя на президента.“

ВИЖТЕ ОЩЕ: Вдигнаха паметник на Ленин в Херсонска област (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...