Невидимите хора на Путин: Как арменските компании, помагащи на руската армия, заобикалят западните санкции

8798
Невидимите хора на Путин: Как арменските компании, помагащи на руската армия, заобикалят западните санкции
Снимка: Getty Images

Докато Съединените щати и Европейският съюз се опитват да лишат Русия от достъп до компоненти, използвани за нуждите на руската армия, Франция, проявявайки снизходителност към Армения, помага на Москва да разполага с оръжия, с които да продължи войната в Украйна.

На 23 февруари Европейският съюз въведе 13-ия пакет от санкции, като разшири списъка на стоките, забранени за износ в Русия. В него бяха включени 194 физически и юридически лица, както и 27 организации, обвинени във военно сътрудничество с Кремъл с цел заобикаляне на западните санкции. Сред подлежащите на санкции са компании от Китай, Казахстан, Турция, Сърбия, Тайланд и дори Шри Ланка. Един от основните логистични центрове на Путин, който му помага да избягва санкциите повече от 2 години, обаче отново остана ненаказан. Става дума за Армения, която иска да си вземе парче от тортата и също да я изяде: от една страна, Ереван се отклонява от пътя си, създавайки впечатление за преориентация към Запада, а от друга, си остава държава на реекспорта.

Заслужава си да се отбележи, че на същия ден, 23 февруари, САЩ също актуализираха санкционните списъци за Руската федерация, като добавиха около 600 физически и юридически лица от 11 държави, които "насърчават заобикалянето на санкциите срещу Руската федерация". Но отново в списъците не е включено нито едно дружество от Армения.

Още: Анализ: Франция помага на Кремъл да удържа контрола над Кавказ

Защо Западът остава "сляп" за Армения?

Каква е причината за тази "избирателна слепота" на западната общност? В публикацията на ЕС относно приемането на 13-ия кръг санкции се посочва, че Съюзът "непрекъснато оценява ефективността на съществуващите мерки... идентифицира и отстранява всички потенциални пропуски". Но в продължение на повече от 700 дни на руско-украинската война арменското съучастие във военната машина на Кремъл не само че не беше спряно, но изглежда, че бе умишлено игнорирано.

В същото време има повече от достатъчно факти, че Армения е основният канал на Русия за заобикаляне на санкциите. За това свидетелстват преди всичко икономически данни: през 2022 г., когато Руската федерация нахлува в Украйна, износът от Армения за Русия нараства с безпрецедентните 187%. Тогава министърът на финансите на Армения Вахе Ованесян призна, че "значителна част е реекспорт". Година по-късно "вратичката" Ереван все още не е установена и не е отстранена. В резултат на това за деветте месеца на 2023 г. износът на стоки от Армения за Руската федерация се е увеличил с 85%, от които 80% са реекспорт.

Общо взето, от началото на войната в Украйна и приемането на санкции от Запада срещу Кремъл износът от Армения за Руската федерация е нараснал със зашеметяващите 430%. Тези данни бяха публикувани през февруари 2024 г. от Робин Брукс, бивш директор на Института за международни финанси и бивш стратег в Goldman Sachs. Той отбеляза, че подобна динамика "означава реекспорт (през Армения) на стоки от ЕС и Китай за Русия".

В допълнение към икономическите данни, проблемът с реекспорта на санкционирани стоки през Армения е редовно отразяван в продължение на две години от европейски, американски и дори близкоизточни медии, включително такива авторитетни медии като Forbes, France 24, Financial Times, Geopolitical Monitor, EUReporter, Newsweek, BNN Breaking, i24Tv, Politico и The Wall Street Journal.

Снимка: Никол Пашинян и Еманюел Макрон, Getty Images

Въпреки недвусмислените данни и вниманието на големите световни медии към проблема, Западът не предприема абсолютно никакви мерки срещу арменския реекспорт, който е престъпен спрямо народа на Украйна. По неизвестни причини Брюксел и Вашингтон "си затварят очите за тесните връзки на Ереван с Кремъл", отбелязва най-голямото румънско издание Digi24.

Франция - покровителят на Ереван

Малко вероятно е лидерите на страните от ЕС и САЩ да не са забелязали толкова много факти за системни нарушения от страна на Армения. По-скоро нечие политическо покровителство предпазва Ереван от вторични санкции отново и отново. Но чия протекция и защо? Една от страните от ЕС ясно се откроява с активизирането на отношенията си с Армения през последната година.

Още: Франция изпраща военна техника на Армения

От май 2023 г. насам на Ереван се доставят френски оръжия. Първата партида включваше 50 бронетранспортьора Bastion. През февруари 2024 г., по време на посещението на министър-председателя Никол Пашинян в Париж, Еманюел Макрон заяви, че страните ще продължат "сътрудничеството в сектора на отбраната". По същото време стана известно, че в Ереван е изпратена нова партида оръжия.

На 23 февруари ръководителят на френското министерство на отбраната Себастиан Лекорну обяви, че оттук нататък "в Армения постоянно ще присъства френски военен съветник". Той също така заяви, че през тази година Париж ще достави на Армения системи за противовъздушна отбрана и ще започне обучение на местния военен персонал.

Във връзка с предоставянето на френски оръжия на Армения - най-голямото украинско издание "Цензор" отбеляза през ноември 2023 г: "С доставката на оръжия за Армения Париж окончателно си осигури статута на военно-политически покровител на Ереван". "Париж подкопава усилията на Вашингтон и Брюксел", обяснява гръцкото издание Protothema.

Още: Азербайджан се разгневи на Франция заради Армения

Ако Макрон наистина стои зад "имунитета" на Армения, то подобна политика наистина е в пълен разрез с интересите на ЕС и САЩ, които от две години доставят на Украйна оръжия за милиарди долари, за да се бори тя с руското нашествие. Всъщност Париж играе срещу своите ключови партньори.

Докато Вашингтон и Брюксел се опитват да лишат Кремъл от достъп до компоненти, използвани за нуждите на руската армия, Париж, проявявайки снизходителност към Армения, помага на Москва да разполага с оръжие, с което да се сражава. Украинското издание "Униан" предупреждава: "Армения се превръща в икономически тил за руснаците, затваряйки за Москва проблемите с доставките на оръжия за руския пазар".

Още: Пашинян: Азербайджан готви пълномащабна война срещу Армения

Проблемът с несъответствието между политиката на Макрон и общата линия на САЩ и ЕС беше забелязан и от международните медии. През цялата 2023 г. основните издания съобщаваха за това.

"Политиката на Макрон в Южен Кавказ отговаря на интересите на Путин", обясни украинското издание "Телеграф".

Според литовското издание Alfa "политиката на Макрон към Южен Кавказ не съвпада с външната политика на Европейския съюз".

"Френският авантюризъм и желанието да запази контактите си в Ливан непрекъснато поставят интересите на Париж отново над интересите на Запада. Както и в Южен Кавказ, Франция се оказа на страната на Иран и Русия (а не на Запада)", заявява американският рупор на умерените републиканци The National Interest.

Според румънския Stiripesurse "френският президент е признал, че позицията му (по отношение на Армения) не се споделя от останалата част на Европа".

За отбелязване е, че именно френското подразделение на Forbes през май 2023 г. призова Запада да предприеме действия срещу арменския реекспорт: "Необходимо е възможно най-скоро да лишим Москва от този логистичен център и стриктно да пресечем незаконните доставки на материали и оборудване, използвани в руската военна промишленост".

Но дори и след 13 пакета санкции за две години тези призиви все още не са чути.

Още: Армения замрази участието си в ръководената от Русия коалиция за сигурност ОДКС

Автор: Игор ЧАЛЕНКО, украински политически анализатор, ръководител на Центъра за анализи и стратегии (Киев)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари