САЩ да се събудят веднага: Засилващи се критики заради Украйна (ВИДЕО)

13280
САЩ да се събудят веднага: Засилващи се критики заради Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Време е САЩ и Запада като цяло да се събудят за войната в Украйна. Такива все по-критични анализи се появяват в авторитетни западни медии, като се използват доста силни думи. Общата линия – Украйна може да се справи в тази война с Русия, вече го е доказала със знакови успехи на бойното поле (руската армия беше принудена да се изтегли, след като тръгна към Киев, успешните офанзиви в Харковска и Херсонска област, множеството успешни тилови операции и удари особено в Крим), но Запада и особено САЩ трябва да имат ясна и категорична линия на поведение що се отнася до доставките на оръжие и военната помощ.

Анализите идват и на фона на вървяща в Украйна документална поредица на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) – поредният епизод показа ключов украински военен успех за отблъскването на тръгналите към Киев руски военни части през пролетта на 2022 година:

Още: Западни специални части в Украйна: Публична тайна

Не е време за колебания

Знаков е голям анализ на Foreign Policy. Неговата основна теза: САЩ трябва да запазят хладнокръвие – вече е ясно, че Запада търси изход от войната в Украйна, но лесен изход няма. Изданието посочва и какъв е изходът – освобождаването на Крим и военно блокиране на руските военни бази в съседни на Украйна руски територии (Ростов, Краснодарски край и т.н.). Изрично е подчертано, че за да може Крим пак да стане украински, САЩ трябва да предоставят много по-голямо количество далекобойни ракети ATACMS, отколкото сега (по официални данни само една пратка от 20-тина ракети) – за да се обстрелва постоянно Кримският мост и решително да се прекъсне тази руска логистична връзка: Слабото място на Путин и Русия: Натовски генерал обясни как да бъде ударено (ВИДЕО и СНИМКИ). Примерът на САЩ следва да е гарниран с натиск и към Германия да даде на Украйна ракети Taurus.

Другият важен аспект – за руските военни бази, е обяснен по следния начин: САЩ и Запада трябва да помогнат на Украйна да развие такъв военно-промишлен комплекс, че да може систематично да атакува руските бази в близост до украинската граница, които Русия постоянно използва за военни действия. Сега това се случва епизодично. Путин се готви да прави руска военна база в Абхазия – постоянно повтаряната "червена линия" да няма операции на руска територия явно не работи, гласи гледна точка в анализа. И предупреждение – ако Путин овладее вече взетото със сигурна хватка, той няма да спре – просто ще се възстанови и ще продължи напред. От бунта на проруските сепаратисти в Донбас и руската анексия на Крим през 2014 година е имало 20 примирия и спирания на огъня във военните действия и всеки път Русия ги е нарушавала под различен претекст – няма причина да се смята, че неподкрепено с гаранции за сигурност за Украйна примирие сега ще доведе до нещо по-различно.

Анализ има и в The Wall Street Journal – той е доста по-мрачен и съсредоточен върху сегашната ситуация. В него се подчертава, че Украйна вече готви защитни съоръжения и окопи, подобни на тези, които Русия подготви в Запорожието. Конкретно като място на укрепване е посочен Купянск т.е. Североизточна Украйна. Това се чете като явен знак, че е време и НАТО и Запада да се разделят с всякакви илюзии за скорошен изход, които се появиха след успешните украински контраофанзиви през 2022 година, и да приемат реалността, за която говореха в началото на войната – че това ще е дълга и изтощителна война. Русия не показва промяна в поведението си за постигане на първоначалната си цел – да превземе цяла Украйна, предупреждава анализът. Цитиран е и украинският външен министър Дмитро Кулеба с поредно предупреждение: Примирие сега значи Русия да се възстанови и да започне войната отново, този път по-подготвена.

Прогнозата за бъдещето на анализа – в най-добрия случай Украйна да удържи руския натиск, като бъде отделен достатъчен ресурс от войници за по-дълго обучение от страна на НАТО и да има по-мащабна и добре подготвена украинска контраатака в началото на 2025 година. През това време, с подкрепа от Запада в оръжия и военна техника, Украйна да нанася постоянно достатъчно загуби на руската армия, за да я изтощава и тя да не може да направи решителен пробив до момента на нова украинска контраофанзива: Загубите на руската армия са повече от новите попълнения: Оценка от САЩ за ноември (ВИДЕО)

Още: На лов за войници: Фитнесите в Украйна опустяха заради призовкари (ВИДЕО)

Руският свят изцяло е светът на Путин

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) се набляга на официално обявената президентска кандидатура на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, както и на знаково интервю на задържания в руския арест проруски сепаратист Игор Гиркин, който е с присъда на първа инстанция от съд в Хага за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Според ISW, Путин нарочно е обявил кандидатурата си във военно обкръжение – проруски сепаратисти го "молиха" да се кандидатира. Причината според американските анализатори е да се покаже на протестиращите срещу войната в Украйна и подхода "пушечно месо", прилаган от руското военно командване с мобилизираните руснаци, че Путин е силно подкрепян във военните среди: С режисирана сценка Путин обяви кандидатурата си за президентските избори през 2024 г. (ВИДЕО)

Интервюто на Гиркин пред руския телеграм канал Baza пък е знаково, защото наскоро той съобщи, че остава още 6 месеца в ареста, след като трябваше да излезе оттам на 18 декември. Гиркин говори как Кремъл няма да търси примирие с Украйна, след като досега поддържаше позиция, че това ще се случи и че в Украйна нещата се влошават, а Русия влиза във времена на "остра нестабилност". Няма как това интервю да е станало без разрешението на Кремъл и изглежда то е още едно послание за непоколебимостта на Путин по въпроса с Украйна, смятат от ISW.

В анализа има и препратка към проруски телеграм канали и оплаквания, че руското военно министерство забранява цивилни автомобили да се ползват за военни цели в руската армия без изрично разрешение и включване на автомобила в специализиран списък. Това е формализъм и бюрокрация, оплакват се проруски сепаратисти и считат, че така се затруднява военната работа.

Още: 19 г. назад: Пророчество в ефир за диктатурата на Путин. БТР от САЩ показва колко е смъртоносен (ВИДЕО)

На фронта: Развитие на войната в Украйна

Ситуацията остава същата, както е от доста време насам – интензивни боеве и без сериозни промени на позиции в нито един участък на фронта. Според сутрешната сводка на украинския генщаб за изминалото денонощие е имало 95 бойни сблъсъка по целия фронт. Най-много пак са при Авдеевка – 35 отблъснати руски пехотни атаки там.

В снощния обзор на създадения от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук руски военен телеграм канал "Рибар" има признание, че при Авдеевка нищо особено не се променя. Същото е заключението в обзора на руския военен блогър и пропагандист Семьон Пегов. Геолокализирани видеокадри (18+) с трупове на руски войници подсказват руски напредък южно от Красногоровка, при пречиствателната станция (5 километра северозападно от Авдеевка) – там руснаците опитват да напредват под прикритието на димни завеси. Специално при Степово (3 километра северозападно от Авдеевка) и коксохимичния завод обаче няма твърдения за промяна, а точно за Степово украинският генщаб казва, че руските атаки за изминалото денонощие там са спрени:

При Бахмут руският натиск от север и юг продължава, но без промяна в ситуацията според Семьон Пегов – боеве при Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), Ивановско (6 километра югозапад-запад от Бахмут) и Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут). "Рибар" настоява, че руснаците вече си върнали повечето загубени от украинците територии на северния фланг на Бахмут след разпада на ЧВК Вагнер и отстъплението им от Бахмут.

Семьон Пегов казва нещо интересно за Запорожието – че украинците укрепили и спрели руските опити за контраатака западно от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). По източния бряг на Днепър обаче няма никаква промяна – украинският военен анализатор Константин Машовец говори за безрезултатни руски опити за атаки на Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър) и укрепване на руската отбрана при Олешки.

В направлението към Купянск и Луганска област потвърдени с геолокализирани видеокадри промени на позиции няма, но "Рибар" настоява, че руснаците натискат от Диброва към Терно и Ямполовка (17 киометра западно от Кремена). Продължават и боевете в горския парк "Серебрянка", на 10 километра западно от Кремена.

Още: Сериозен руски обстрел с крилати ракети по Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари