Слабото място на Путин и Русия: Натовски генерал обясни как да бъде ударено (ВИДЕО и СНИМКИ)

28192
Слабото място на Путин и Русия: Натовски генерал обясни как да бъде ударено (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Не е голяма тайна, че Кримският (Керченският) мост е от първостепенно значение за руската армия в Украйна. Може да се окаже, че точно той е ключът към украинската победа във войната – не само що се отнася до Крим, а и за целия фронт в Украйна. Това е позицията, изразена от четирима автори в специализиран материал за Foreign Affairs. Един от авторите е о.з. генерал Бен Ходжис, който беше командващ на американските сили в Европа и първият командир на Обединените сухопътни сили на НАТО на Стария континент. Той отдавна сочи Крим като ключът не просто за украинска победа, а и за предотвратяване на следваща руска инвазия в Украйна: Пенсиониран американски генерал обясни защо Крим не трябва да бъде оставен на Русия

Исторически поглед

СНИМКА: Pixabay

Кримският мост беше открит официално през 2018 година – 4 години, след като Русия на Путин анексира полуострова. С тази логистична връзка беше преодоляна транспортната зависимост на Крим от Украйна. Преди мостът да бъде построен, Киев контролираше сухопътните пътни и железопътни транспортни маршрути, по които повечето стоки, услуги, комунални услуги и хора се придвижват в и от Крим. Вече не е така. Смята се и, че Русия е похарчила 20 млрд. долара, за да анексира Крим, а с моста има шанс да връща тези разходи – заради туризма. Крим си остава топ курортно предпочитание на руския пазар.

От военна гледна точка Кримският мост е даже по-важен. Руската окупация на южните украински региони Херсон и Запорожие (двете области не са изцяло под руски контрол, но голяма част от тях е под руски ботуш) до голяма степен се поддържа от военни сили и доставки, транспортирани през моста. Загубата или ефективното прекъсване на този маршрут за доставки би затруднило поддържането на руските военни операции в Украйна, особено предвид огромните количества снаряди и боеприпаси, които трябват на руската армия, за да спира Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Ако Киев успее да извади от строя Кримския мост, това драстично ще увеличи вероятността от пълен срив на руската отбрана в Южна Украйна.

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи

СНИМКА: Getty Images

Дизайнът и структурата на моста са такива, че за да бъде ефективно прекъснат и "невъзстановим" трябва нещо изключително. Мостът се състои от двойни участъци, като единият носи двойна железопътна линия, а другият има четири ленти за автомобили и камиони, като и двата са изградени в три сегмента от около 6,5 километра всеки. Източният и западният сегмент на моста пресичат открити води, докато централният сегмент е изграден върху нисък остров в средата на пролива. Мостът има около 7000 пилоти, вертикални стоманени и бетонни колони, които проникват дълбоко под морското дъно. Тези пилоти поддържат почти 600 масивни бетонни колони, които се издигат от водата и поемат тежестта на мостовата настилка и подпорните греди.

Източният и централният сегмент се състоят от конструкция тип насип, която е ниска и минава близо до водата и сушата. Тази ниска конструкция прави тези сегменти уязвими за атаки отдолу, откъм морето. Отделните участъци по протежение на моста (плочите между поддържащите колони) са най-лесните елементи за повреда, но и най-лесните за ремонт. Западният сегмент на моста включва единичен сводест участък с дълъг обхват, осигуряващ по-висок и по-широк отвор за преминаване на кораби отдолу. Поддържащите колони на този сегмент са защитени на ватерлинията от лед и сблъсъци с кораби чрез калници и запълнени кесони: стоманени, бетонни и почвени конструкции, които предотвратяват директен контакт с колоните, осигурявайки критично разстояние между моста и морските обекти на ватерлинията. Тези калници и кесони също защитават масивните подпорни колони от нападение от морето, като представляват навигационно предизвикателство за морските дронове, които се опитват да ги достигнат.

Украйна вече на два пъти успешно атакува моста, но точно тези атаки показаха какви са предизвикателствата пътната артерия да бъде ефективно прекъсната, а не просто повредена. Атаката с камион-бомба стана на 8 октомври, 2022 година – поразена беше западната част на моста, близо до средата на участъка, като беше причинено пропадане на носещата самия път основа и подпорните греди, което доведе до рухване във водата на два съседни участъка. Експлозията запали няколко влакови цистерни, превозващи гориво, което доведе до огромен пожар, който нанесе значителни структурни щети на железопътния мост. Ограниченият еднопосочен автомобилен трафик беше възстановен няколко дни след атаката, но пътните и железопътните услуги работеха с намален капацитет в продължение на 7 месеца. Въпреки че това наруши руските доставки за руската армия в Южна Украйна, атаката не отслаби фатално опорните колони на моста, вместо това нанесе щети на палубата и опорните греди, които, макар и сериозни, бяха поправими: Цистерна с гориво се запали на Кримския мост, част от моста е срутена (ВИДЕО)

Втората успешна украинска атака стана на 17 юли, 2023 година. Тогава атаката беше извършена с морски дрон, зареден с експлозиви – той уцели източния сегмент на моста, в основата. Само че ставаше въпрос не за концентриран врив – силата на експлозията не беше фокусирана и съответно по-малък процент от възможното удари долната част на моста. Бяха нанесени сериозни щети отново на носеща пътя плоча и подпорни греди, което ограничи жп и шосейното движение, но не особено дълго: Какво се знае до момента за новия удар по Кримския мост? (ОБЗОР)

Кримският мост: Завинаги прекъснат

СНИМКА: Украина Сейчас

За да се случи това, не е достатъчно да бъдат атакувани хоризонталните основни плочи и греди. Там е най-лесно, но и най-бързо се поправя. Нужно е да има непоправими щети по носещите колони или някой от основните носещи стълбове на западната арка (сегмент). Опорните точки на основните колони и стълбове, които ги свързват с носещите пътя платформи, са малки цели – затова и трябва огромна, фокусирана експлозия, която да свърши работа. Това значи, че нито една ограничена ракетна атака „въздух-земя“ няма шанс да успее.

Американските ракети ATACMS са сред най-усъвършенстваните оръжия в арсенала на Украйна днес, но дори те средно се приземяват на 15 метра от целта в половината случаи. Това ги прави прецизни оръжия по стандартите на бойното поле, особено в сравнение с по-старите, по-малко точни ракетни системи, които нямат GPS насочване. Но те не могат да гарантират прецизната точност, необходима за поразяване на сравнително малка цел като бетонната капачка, която свързва горната част на опорна колона на мост със стоманените греди, поддържащи „палубата“, по която се движат коли и влакове. Освен това, вариантът ATACMS, наскоро доставен от Вашингтон на Киев, е с до 950 бомби и е ефективен срещу летища, войскови формации, въздушна отбрана, ракетни изстрелвания и други военни цели, където по-малки експлозии от разпръснати касетъчни боеприпаси могат да причинят сериозни щети. Тези ракети обаче не могат да причинят достатъчно концентриран взрив на заздравена инфраструктура. Дори ако Украйна получи ракети ATACMS с единични бойни глави, пак вероятно ще са необходими множество прецизни удари, за да се повреди фатално мостът.

Британската ракета Storm Shadow може да направи голяма дупка в пътното платно на мост, но ще е необходим голям залп от множество ракети, които многократно удрят слабите точки на стълбовете, за да нанесат трайни щети.

Германската крилата ракета Taurus (Таурус), проектирана с двустепенна бойна глава за разбиване на бункери, може да има най-голям шанс да повреди фатално една или повече опори на моста. Експлозията на първия етап може да отслаби външните слоеве на колоната, основата или фугата, което ще позволи на бойната глава от втория етап да проникне по-дълбоко и да увеличи максимално щетите. Само че Германия не дава тези ракети на Украйна – за да не "ескалира" войната: Германската ракета "Таурус": Новият проблем, летящ към руснаците (ВИДЕО)

Противно на очакванията в началото на войната обаче, Путин многократно се въздържа от ескалация отвъд конвенционалните атаки срещу украински цели. Не е предприел и контраатаки срещу някоя от страните от НАТО, подкрепящи Украйна, макар да бяха преминати много "червени линии" - доставки на системи за залпов огън, на бронирана техника (танкове), вече и подготовка за доставка на F-16. Украинското правителство и украинската нация знаят много добре, че Путин ще търси отмъщение, ако мостът му бъде разрушен, но те са тези, които ще поемат цената на неговото отмъщение. Ако това е цената, която те са готови да платят, за да освободят Крим от руска окупация, трябва да им бъдат дадени средствата да го направят.

Дайте на Украйна оръжията да го направи

Най-надеждният начин за пълно разрушаване на моста би било инженерно залагане на експлозиви, поставени директно върху моста в критични точки, както се прави при контролирано разрушаване на инфраструктура. Но това изисква безпрепятствен достъп до моста, какъвто Украйна няма. Затова – с ATACMS с единична бойна глава може редовно да се атакува Кримският мост и слабите му точки – трябват обаче големи количества ракети, а не 20-тина, колкото официално се знае, че САЩ достави. Съединените щати могат и трябва да направят повече, за да снабдят Украйна с оръжията, необходими за сериозно подкопаване на руските военни операции от Крим – включително да убедят Германия да достави на Украйна ракети Taurus. Защото вече се чува как Русия иска да опази логистиката за Крим, като дори мисли за помощ от Китай и строеж на нова логистична връзка: Кремъл и Китай планират таен строеж на подводен тунел Крим-Русия, преговорите са напреднали

Много западни лидери декларират, че ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Това е погрешна концепция за победа. Вместо това те трябва да направят всичко необходимо, за да помогнат на Украйна да победи Русия възможно най-бързо. Срутването на Кримския мост като необходим фактор за украинската победа, макар и трудна задача, е постижимо, ако Киев получи правилните инструменти за работата, гласи заключението в материала във Foreign Affairs.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари