На лов за войници: Фитнесите в Украйна опустяха заради призовкари (ВИДЕО)

6263
На лов за войници: Фитнесите в Украйна опустяха заради призовкари (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Мъже, които са на възраст за получаване на призовка и умишлено бягат от военна служба, но ходят на фитнес и се забавляват в центрове за отдих, не са привилегировани в сравнение с военнослужещите на украинската армия (ВСУ), които в трудни условия удържат линията и побеждават врага. Така Закарпатският регионален комисариат на териториалната отбрана обясни защо се активизира да прави проверки за военна служба.

В официалното съобщение на комисариата се уточнява, че връчването на "направление за явяване пред военен комисариат" не значи, че веднага отиваш в армията: "Първо се уточняват данните, наборникът преминава медицински преглед и едва след това, ако лицето е годно за служба, се издава заповед за мобилизация. След това наборникът отива на обучение".

В изявлението се посочва още, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) имат много военни специалности, които не предполагат пряко участие в бойни действия. "Молим ви също така да разберете, че Въоръжените сили на Украйна са преди всичко хора, включително вашите познати, вашите приятели, родители, съпрузи, синове и дъщери, които чакат смяна или помощ от още хора".

Още: Мобилизацията в Украйна: Идеите, които се очертават като закон

Комисариатът припомня, че за укриване от наборна служба по време на война има наказание по украинския наказателен кодекс - затвор от 5 до 8 години.

Даване на призовки на обществени места: мнение на адвокат

Пред УНИАН военния адвокат младши лейтенант от запаса Владимир Романчук заяви, че служителите на териториалните наборни служби действат според законодателство.

"Има регулаторен акт, а именно заповед № 1487, която регулира проверката на актуалността на данните на военнослужещи и някои предприятия, компании, както и държавни органи. Съгласно този документ служителите на териториалните военни комисариати, упълномощени да извършват такива инспекции, имат право да проверяват състоянието на военната отчетност в предприятията и актуалността на данните на регистрацията на военнослужещите. Съгласно действащото законодателство не им е забранено да издават направление за явяване на военно-медицинска комисия или за актуализиране на данни на военнослужещи мъже", каза той.

Още: Зрелищно бягство: Мобилизиран украинец опита да избяга от военния комисариат (ВИДЕО)

Той призовава това да се възприема не като акция за набиране на бъдещи войници, а като проверка на документи за актуализация на информацията за военнослужещите.

"Важно е да се подчертае, че в такива случаи служителите на територалните комисариати не могат да издават призовка за мобилизация - например да бъдете изпратени в поделение, тъй като преди това трябва да бъде издаден документ за актуализиране на данните за военната регистрация на наборниците. С други думи, дават ви направление за военен комисар, отивате там, гледат ви досието, проверяват дали имате отсрочка, дали сте записан, евентуално изключен от военен отчет", каза адвокатът.

Романчук добави, че проверката на документи е законна, ако служителите на териториалните комисариати я извършват заедно с полицейски служители или ако има заповед, в която се посочва, че този конкретен служител е упълномощен да проверява документи, пише УНИАН.

"За да бъде призовката валидна и да има определени последици, тя трябва да съдържа актуална информация за съответния човек, по-специално местонахождението му, както и неговото собствено, фамилно и бащино име. За установяване на тези данни е необходимо да се проверят личните документи", обясни той.

Още: "Криете се зад гърба на нашите мъже": Украйна воюва и с дезертьорите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путинският режим погна правнучката на съветски пилот-герой за призив за тероризъм

Командир, освободил Херсон, поема войските „Харков“ на фона на руската офанзива

Шолц започва разговори със скандинавските страни за сигурността

ГУР разкри поименно кой унищожава ТЕЦ-овете и важни обекти в Украйна с крилати ракети

Швеция е готова да разположи ядрени оръжия в случай на война

Литва ще избира президент на втори тур, но е ясно - подкрепата за Украйна ще продължи

Украинците свалиха още един руски военен хеликоптер "Алигатор"

Папата иска да помогне за обмена на пленници между Украйна и Русия

Дмитро Кулеба и Олена Зеленска пристигнаха в Сърбия за първи път от началото на войната (СНИМКА)

Пак е поразена руска петролна база: Украински данни след нощната атака с дронове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа