Западни специални части в Украйна: Публична тайна

60245
Западни специални части в Украйна: Публична тайна
Снимка: Getty Images

Елитни британски специални части са забелязани в Украйна малко след началото на войната с Русия. Това твърдение е направено в новата книга на полския журналист Збигнев Парафианович "Полша във война". Авторът отразява украинската тема за всекидневник във Варшава и има контакти с политически лица и висши служители. В книгата си той се позовава на полски министър, който твърди, че е видял британски специални части (САС) в средата на март 2022 г. по пътя от Киев за Житомир.

Министърът разказал: "Беше време, когато руснаците все още бяха разположени в Буча и маршрутът минаваше през сивата зона. Беше възможно да се натъкнем на руснаци. Минахме последния контролно-пропускателен пункт. Украинците ни казаха, че продължаваме на собствен риск. И кого срещнахме след това? Украински войници и...британски специални сили. В униформи. С оръжие. Движеха се заедно с украинците в камиони и джипове с артилерийски радари. Проследяваха цели. Изучаваха тази война. Такива радари проследяват къде падат минометни боеприпаси и ракети."

Тези забележки са допълнение към увеличаващите се доказателства, че британски войници са били пратени в зоната на бойните действия без да бъде уведомен британският парламент, и те са участвали в операция. В средата на април 2022 г. The Times съобщи: "Британските специални части са обучавали украински войски в Киев за първи път от началото на войната с Русия". В статията се казва, че два украински батальона са обучавани да използват "доставени през февруари от Обединеното кралство противотанкови ракети NLAW".

Още: Мащабни военни учения из Европа: Тренировки на специалните части в Нидерландия, Белгия и Литва

Година по-късно Declassified, позовавайки се на изтекли данни от американското разузнаване, писа за присъствието на 50 елитни британски военни в Украйна. Контингентът на Великобритания е бил три пъти по-голям от този на всеки друг съюзник. Сред тези, които твърдяха, че са преминали обучение със специалните сили на Обединеното кралство, беше Даниил Ляшук, по-рано осъден за изтезания от украински съд. Ляшук е по произход от Беларус, известен с крайнодесни прояви и впоследствие "прегърнал" радикалния ислям, открито изразявайки подкрепа за ИДИЛ. Твърдението му, че е обучаван от САС беше направено на фона на видеодемонстрация от беларуски "спецназ" - войници, трошещи с глава горящи плочи. Министерството на отбраната на Великобритания тогава само потвърди, че британски войници са били в Украйна от началото на руската военна офанзива, за да защитават британското посолство.

Declassified твърди, че британски военнослужещи от елитния парашутен полк на Кралските военновъздушни сили били тайно прехвърлени в Киев. Помолен да коментира твърденията, съдържащи се в гореспоменатата книга, говорител на британското министерство на отбраната каза: "Практиката на правителството отдавна е да не коментира спекулациите относно специалните сили", имайки предвид общата позиция "без коментар", към която Уайтхол се поддържа от края на 80-те години.

В книгата "Полша във война" Парафианович твърди, че бодигардовете на украинския президент Володимир Зеленски били обучени от САС. Следва цитат от неназован полски министър: "В първия ден на войната разбрахме, че в Бровари близо до Киев има [полски] командоси от военната част Люблинец. Те, заедно с американците, създават специални сили за украинците от 2014 г., тоест от анексирането на Крим и срещу проруското сепаратистко движение в Донбас".

Тяхното присъствие породи опасения, че може да се счита, че във войната се включват войски на НАТО, което накара официални лица да призоват за изтеглянето им. Но висш полски офицер довери: "Те, вместо да се върнат в Полша в първия ден на войната, отидоха в обратната посока. Включително в Харков, а също и в градовете на Донбас, които бяха контролирани от украинците. Те си сътрудничиха с британците". Първоначално тези войници на НАТО се фокусират върху подпомагането на евакуацията, но присъствието им в Харков потенциално беше далеч по-значимо. Беше съобщено например, че ветерани от "Азов" са били първите в града, получили системи NLAW от Обединеното кралство. Снимки от социалните мрежи показват "инструктори от страните от НАТО", които обучават мъже как да използват ракетни установки. След старта на войната през февруари, 2022 година, ветераните сформираха допълнителна специализирана единица в рамките на "Азов", известна като "Кракен", водена от Константин Немичев. Полският офицер добави: "По-късно разработихме формула за нашето присъствие в Украйна... просто ни изпратиха в платен отпуск. Политиците се престориха, че не забелязват това".

Още: Тежа 120 кг и не ми беше лесно да плувам: Как украински боец оцеля след 14 часа в морето

Книгата също така цитира друг полски министър, който казва, че по време на едно дипломатическо пътуване до Украйна американците са ги помолили да доведат от Киев двама техни ранени войници, които са били там като цивилни. Но какъв е бил техният статус, не е известно. Ранени американци се връщаха със същия влак, с който пътуваха заместник министър-председателят Ярослав Качински и премиерът Матеуш Моравецки.

Британските специални сили не подлежат на надзор от парламентарни комисии или от Закона за свобода на информацията. В момента САС се разследва за предполагаемото ѝ участие в убийството на 80 цивилни и затворници в Афганистан между 2010 и 2013 г. Междувременно Уайтхол се опитва да запази мълчанието на медиите относно възможността британски командоси да отидат в Израел, за да помогнат за спасяването на британски заложници, задържани в Газа. Правителството отказа да отговори на въпросите, повдигнати от бившия лидер на Лейбъристката партия и показал проруски уклон Джереми Корбин и Кени Макаскил.

Борис Джонсън и мирните преговори

Разкритията на Парафянович дойдоха на фона на спекулации за провалените мирни преговори между Русия и Украйна през пролетта на 2022 година. Давид Арахамия, който ръководи украинската делегация на мирните преговори с Русия през март 2022 г. в Истанбул, наскоро каза, че издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин мислел евентуално да спре военните действия, ако Украйна официално стане неутрална държава, както някога Финландия, и се ангажира да не се присъединява към НАТО.

Още: Спецоперация по Днепър: Как украинците елиминират руски позиции (ВИДЕО)

Оттук започва интересното - Арахамия говори в ефира на украинския тв канал "1+1" и според руския прочит той казал как Борис Джонсън е заявил на украинците: "Не подписвайте нищо с тях, нека просто се бием". Само че популярният сайт Mythdetector, който се занимава специално с разобличаване на изфабрикувани "новини", подробно проследява какво всъщност каза Арахамия: "Те (руснаците) почти до последно се надяваха да ни окажат натиск да подпишем такъв документ и да приемем неутралитет. Това беше голяма работа за тях. Бяха готови да сложат край на войната, ако ние, както някога Финландия, приемем неутралитет и обещаем да не се присъединяваме към НАТО. Всъщност това беше основното. Всичко останало са козметични и политически "добавки" за "денацификацията, рускоезичното население и бла-бла-бла…". При изричен въпрос защо Украйна не се е съгласила, Арахамия отговори следното - че не може да се има доверие на руснаците, че ще спазят евентуален договор. И още:

"На първо място, за да се съгласим с това, трябва да променим украинската конституция. Нашият стремеж към НАТО е записан в конституцията ни. Също така няма доверие в руснаците, че ще спазят евентуален договор. Това би било възможно само ако има гаранции за сигурност. Не можехме да подпишем нещо, да си тръгнем, в Русия всички да си отдъхнат и след това да дойдат в Украйна по-подготвени, защото всъщност, когато нахлуха, не бяха подготвени за такава съпротива. Можехме да работим върху това само когато бяхме 100% сигурни, че тази руска инвазия никога няма да се повтори. Такава вяра обаче няма. Освен това, когато се върнахме от Истанбул, Борис Джонсън дойде в Киев и каза, че при това положение не трябва да подписваме нищо с тях и просто да се бием".

Депутатът от шотландската "Алба" Кени Макаскил постави въпрос относно казуса и попита дали Джонсън наистина е „посъветвал украинския президент Зеленски по време на посещението си в Киев на 9 април 2022 г. да спре преговорите с Русия". Министърът по европейските въпроси Лео Дохърти отговори: "Бившият министър-председател Джонсън се срещна с президента Зеленски в Киев на 9 април, където обсъдиха подкрепата за продължаващото оцеляване на Украйна като свободна и демократична страна, както и военна и икономическа помощ. Той потвърди, че Обединеното кралство ще направи всичко по силите си, за да подкрепи борбата на Украйна... и да гарантира нейната дългосрочна сигурност и просперитет."

Журналистът Бранко Марчетич от списанието Responsible Statecraft отбелязва, че Джонсън „в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон лаконично потвърдил, че е разубедил Зеленски да сключи мир с Русия". Джонсън казал на Макрон, че е убеден, че с правилната подкрепа Украйна ще спечели. Той призовал да се въздържат от всякакви преговори с Русия при изгодни за нея условия, но подчертал, че съответното решение идва от украинското правителство.

Още: Най-добрите специални части в света (ВИДЕО)

Източник: Declassified

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари