Виртуалният халифат ще продължи да вирее и след победата над "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

2732
Виртуалният халифат ще продължи да вирее и след победата над "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

На фона на загубите, които „Ислямска държава“ търпи в Сирия и Ирак, терористичната групировка и нейните симпатизанти продължават да демонстрират способността си да използват интернет, за да редаликализират, набират нови членове и вдъхновяват актове на тероризъм в региона и по света.

Според експерти, възможността на джихадистите да произвеждат и разпространяват нови пропагандни материали се е съкратила съществено, особено след като загубиха контрола върху северния сирийски град Рака, който бяха провъзгласили за своя столица и седалище на своите медии.

В същото време обаче циркулацията на старо медийно съдържание и лесният достъп до социални медии е знак, че виртуалният халифат ще продължи да вирее в киберпространството известно още време, дори след окончателното падане на „Ислямска държава“.

"В момента имаме голям проблем с нескрития интернет - изключително лесен е достъпът до буквално десетки хиляди видеа, водещи към радикализация", каза Хани Фарид, преподавател по компютърни науки в Дартмутския колеж и съветник в организацията Проект за борба срещу екстремизма ( Counter Extremism Project) във Вашингтон.

По време на дискусии относно праватата и отговорностите на социаалните медийни платформи в ерата на глобален екстремизъм Фарид заяви, че макар най-големите мрежи Facebook, Google и Twitter да свалят радикалното ислямисткото съдържание, все още не са постигнати съществени резултати, които да променят ситуацията съществено.

По думите му, компаниите се сблъскват с нарастващ натиск от страна на правителствата за премахването на сдържание, подхранващо екстремистки настроения.

По-рано тази година Facebook обяви, че разработва нови програми за изкуствен интелект, които да идентифицират екстремистките публикации, и нае хиляди хора, които да преглеждат съдържание, за което се подозира, че подстрекава към насилие.

Twitter на свой ред оповести, че е деактивирал близо 300 000 акаунта, свързани с терористична дейност, само през първата половина на годината.

В понеделник YouTube извести, че ще предприеме мерки за свалянето на видеа, които показват хора или групи, определяни като терористи от правителствата на САЩ и Великобритания. Съгласно новата политика са изтрити хиляди клипове с участието на убития джихадист Анвар ал Аулаки относно историята на Исляма, записани доста преди да се присъедини към "Ал Кайда" и да започне да насърчава към насилие срещу САЩ.

В доклад на Съвета по правата на човека към Световния икономически форум от миналия месец технологичните компании получиха предупреждение, че може да се окажат под ударите на правителствени регулации за ограничаване свободата на словото, ако не спрат публикуването на съдържание с насилие от "Ислямска държава" и разпространяването на дезинформация.

Според някои данни, дигиталната пропаганда на групировката е тласнала над 30 000 души да пропътуват хиляди километри, за да се присъединят към джихадистите. Докладът бе публикуван в Wired - списание, което се фокусира върху начина, по който новите технологии влияят на културата, икономиката и политиката.

Борбата продължава

"Ислямска държава“ струва на Ирак над 100 млрд. долара

Инвазията на „Ислямска държава“ в Ирак и борбата срещу терористичната групировка е струвала на страната над 100 млрд. долар...

Експерти твърдят, че мерките за ограничаване на киберпространството за терористични дейности може да се окажат полезни, но в същото време предупреждават, че те няма как да попречат на терористичните групировки да разпространяват пропагандни материали онлайн.

Според Фран Таунсенд, бивш съветник по националната сигурност на САЩ, терористичните групи постоянно се развиват в интернет, тъй като новите мерки за сигурност ги тласкат към по-трудни за проследяване платформи, като криптирани апликации, например WhatsApp и Telegram, както и платформи за споделяне на файлове, като Google Drive.

По думите й, извършителят на нападението в Ню Йорк от миналия месец Сайфуло Саипов е използвал Telegram, за да избегне вниманието на властите за борба с тероризма в САЩ.

"Той е комуникирал активно в чатовете на Телеграм. Той ги е търсил, успял е да ги намери и е успял да проведе комуникация в криптираното приложение, с което е избегнал органите на реда", каза Таунсенд.

Според властите, Саипов е изгледал 90 пропагандни видеа на "Ислямска държава" онлайн,а 4000 изображения с екстремистко съдържание са били намерени на телефона му, включително инструкции за извършване на атаки с автомобил.

Шведско радио пусна пропагандна песен на "Ислямска държава"

Шведска радиостанция пусна в ефир пропагандна песен на радикалната групировка "Ислямска държава". Това съобщава германският ежедневник...

И докато правителствата активизират борбата си срещу джихадистката пропаганда онлайн, експерти предупреждават, че отчаяни, терористичните групи и техните вълци-единаци и симпатизанти може да отмъстят.

Миналата седмица около 800 училищни сайта на територията на САЩ бяха атакувани от хакери, симпатизанти на "Ислямска държава". В продължение на часове потребителите бяха пренасочвани към пропагандно съдържание с видеа на групировката и снимки на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Съобщения за подобни атаки постъпиха и от Европа. В Швеция в продължение на половин час частната радиостанция MiX Megapil излъчваше песен в подкрепа на джихада.

Глобален отговор

Експертите са категорични, че за постигане на победа над екстремизма и тероризма, има нужда от координиран международен отговор с оглед на факта, че социалните медии продължават да преминават граници и юрисдикции.

В Истанбул задържаха над 80 заподозрени във връзка с ИД

При акция на турската полиция в Истанбул са задържани повече от 80 заподозрени във връзка с терористичната организация „Ислямска ...

Миналия месец Facebook, Twitter, Google и Групата на седемте развити икономики (G-7) обединиха сили срещу джихадистката онлайн пропаганда и обещаха премахват съдържание в рамките на два часа след качването му.

"Нашите европейски колеги, макар и малко позакъснели, се заеха сериозно с проблема", каза Таунсенд. Тя добави, че Западът обръща повече внимание на физическата борба срещу "Ислямска държава" за сметка на войната в киберпространството.

"Имаме доста опит в битките във физическото пространство, но сме закъснели в преследването в интернет", посочи тя. Според нея сложността на проблематиката изисква действия дори на местно ниво.

"Обществеността може да стане катализатор. Когато някой попадне на джихадистка пропаганда и има възможност за 50 секунди да подаде сигнал на Twitter чрез едно натискане на бутон, това би имало съществено значение", каза в заключение експертът.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари