Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

5430
Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание
Снимка: Thinkstock

Русия и Беларус си мерят цензурата, докато свободата на словото в Унгария е пред изпитание. Това става ясно от последния годишен Световен индекс за свободата на пресата, изготвен от "Репортери без граници" (RSF).

Къде е България?

България е на 59-то място по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници", което представлява изкачване с 12 позиции нагоре. В доклада също така са отчетени заявките на кабинета Денков-Габриел да гарантира свободата на печата. 

Свободата на пресата у нас е крехка и нестабилна, посочва докладът, като страната ни се определя като "една от най-бедните и корумпирани страни в Европейския съюз". Според новото изследване малкото независими медии в България са под натиск.

Международната организация отчита, че цялостната законодателна рамка на страната предоставя минимални стандарти за защита на журналистите, като в същото време корупцията, липсата на независимост и ниската ефективност на съдебната система правят държавата често безсилна пред нарушенията на свободата на печата. 

Телевизията (БНТ, bTV, Нова и др.) и онлайн медиите са двата основни източника на новини в страна, в която печатните медии постепенно губят влияние. Политическата принадлежност на членовете на Съвета за електронни медии се отразява негативно на редакционната независимост на обществените медии, докато независимостта на частните медии е застрашена от интересите на техните собственици в други регулирани сектори, твърдят "Репортери без граници". ОЩЕ: Денков вижда проблеми с дезинформацията в страната

ЕС и свободата на печата

Страните, в които свободата на печата е „добра“, са всички в Европа и по-конкретно в Европейския съюз, който прие първия си закон за свободата на медиите (EMFA). Ирландия изпадна от първите три държави в индекса, заменена от Швеция, докато Германия вече е една от първите десет държави.

Свободата на печата е подложена на изпитание в Унгария, Малта и Гърция, трите най-ниско класирани страни от ЕС.

На Изток нещата се влошават

По-нататък на изток в Европа условията за практикуване на журналистика се влошават поради мащаба на дезинформацията и цензурата на медиите, лъжливо обвинени в подкопаване на националната сигурност или тероризъм. Такъв е случаят в Русия (162-ро), Беларус (167-мо) и Туркменистан (175-о), докато в Грузия (спад от 26 до 103-то) управляващата партия култивира сближаване с Москва. В резултат на подобрения в показателя си за сигурност – по-малко убити журналисти – и политическия си показател, Украйна (61-ва) се изкачи с 18 позиции.

Регионът на Магреб - Близкия изток е този с най-лошата ситуация в Световния индекс за свобода на печата за 2024 г. Следва го Азиатско-тихоокеанският регион, където журналистиката се задъхва под тежестта на авторитарните правителства. Африка, въпреки че по-малко от 10% от региона е в „много сериозна“ ситуация, почти половината от страните са в „трудна“ ситуация. ОЩЕ: Тъжна статистика: 41 журналисти са убити във войната в Газа

САЩ падна десет пункта надолу

В Северна и Южна Америка неспособността на журналистите да отразяват теми, свързани с организираната престъпност, корупцията или околната среда, поради страх от репресии представлява голям проблем. Процентът на страните, чието положение е класифицирано като „задоволително“ (жълто), драстично е спаднал от 36% през 2023 г. на 21% през 2024 г. Една от най-големите икономически сили в света, Съединените щати, падна с десет места. В почти всички страни в Южна Америка ситуацията със свободата на пресата сега е „проблематична“ – влошаване се дължи отчасти на избора на хищници на свободата на пресата като Хавиер Милей и неспособността на правителствата да намалят насилието срещу журналисти. Мексико продължава да е най-опасната страна за журналисти с 37 убити от 2019 г.

Кой застрашава свободата на пресата в света?

Свободата на пресата по света е застрашена от хората, които трябва да бъдат нейните гаранти – политическите власти. Тази констатация се основава на факта, че от петте показателя, използвани за съставяне на класацията, най-много е паднал политическият индикатор, регистриращ среден глобален спад от 7,6 пункта.

"Репортери без граници" виждат тревожен спад в подкрепата и уважението към автономията на медиите и увеличаване на натиска от страна на държавата или други политически актьори. ОЩЕ: Репортери без граници: Все по-трудно се разпознават фалшивите новини

Целият доклад може да прочетете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com