Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

8783
Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

След месеци на забавяне Конгресът на САЩ най-сетне прие законопроекта за помощ за Украйна в размер на близо 61 млрд. долара, който осигури жизненоважен спасителен пояс за Киев. Но самият пакет от помощи няма да реши по-големите проблеми на Украйна във войната, подпалена от Русия, пише американското геополитическо списание Foreign Affairs.

Още: Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Украинските сили защитават фронтови линии, които се простират на около 960 км в южната и източната част на страната - продължителното бездействие на републиканците във Вашингтон ги остави силно разтегнати. Притокът на американски оръжия и боеприпаси би трябвало значително да повиши цената на предстоящата лятна офанзива на Русия. Помощта също така предлага на украинските сили достатъчно оборудване, за да се подпомогне по-систематичното военно планиране за лятото и есента.

Още: Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Украйна се нуждае от още хора, за да не бъде подчинена от Русия

И все пак приключването на войната при благоприятни за Украйна условия ще изисква много повече от нов пакет с военно оборудване. Повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна целта на войната остава непроменена - Кремъл се стреми да подчини Киев. Непостоянната подкрепа и политическото забавяне сред международните партньори на Украйна правят този резултат твърде вероятен, предупреждават от Foreign Affairs.

Ако Украйна иска да предотврати руската победа в дългосрочен план, тя ще се нуждае от цялостна стратегия. Това означава обучение, екипиране и мобилизиране на нови сили. Това означава да убедим Кремъл, че продължаването на войната ще става все по-рисковано за Русия с течение на времето. И означава да се установи достатъчно силна позиция, за да може да определят параметрите на един траен мир при условията на самата Украйна, добавя изданието. Нито една от тези задачи няма да бъде лесна и няма да се изпълни за една нощ.

Още: Следващата непосредствена руска цел в Украйна: Нови сигнали (ВИДЕО)

Непосредствената цел на Москва и проблемите на Киев

Русия е събрала приблизително 470 000 войници в Украйна и изглежда, че възнамерява да ги използва, за да се опита да завърши завладяването на Донбас (Донецка и Луганска област) през остатъка от 2024 г. Руските сили съсредоточават атаките си върху ключови градове в източната част на страната, които, след като бъдат превзети, ще им позволят да застрашат основните логистични центрове на Украйна в и около Донецк.

Разговорите за нова руска офанзива се въртят около атака на украинските линии и пробив в дълбоко контролираната от Украйна територия, за да се отрежат украинските части. Само че в момента руските сили не са в състояние да провеждат такъв тип операции, нито пък възнамеряват да го правят. След повече от две години война руската армия е претърпяла тежки загуби сред офицерското си ядро, а способността ѝ да планира и синхронизира мащабни атаки е ограничена. Руските нападения се състоят главно от последователни атаки на ниво взвод и рота, което води до бавно напредване с големи загуби.

Още: Броят на загиналите руски войници в Украйна наближава половин милион

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Въпреки това в момента Русия има повече от десет към едно предимство пред Украйна по отношение на наличната артилерия. С приемането на новия пакет за помощ от САЩ това предимство вероятно ще намалее до три към едно в някои региони, което ще увеличи броя на руските жертви. Москва обаче разполага с няколко начина за въвличане на врага в боеве - тя използва FAB500 - големи, половинтонни бомби, които са оборудвани с крила и комплекти за насочване и които се хвърлят от самолети откъм руските линии. С обсег от около 65 км те могат лесно да поразяват украински градове.

В резултат на това украинските сили често са принудени да изразходват значителни ресурси за защита на скъпоструващи единични позиции, само за да предпазят цивилните.

Още: Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Да вземем за пример Часов Яр - малък град на ключов хребет в източната част на Донецка област. Ако той падне, руските сили ще получат командна позиция, от която ще могат да бомбардират градове в Донбас и ключови украински маршрути за доставки. Затова украинските сили отчаяно се опитват да го задържат, дори когато тактическата ситуация става все по-неблагоприятна. Предизвикателството се засилва от пренапрегнатата противовъздушна отбрана на Украйна. За съжаление, колкото повече Украйна се нуждае от своите зенитно-ракетни системи, за да защити градовете си, толкова повече излага на риск сухопътните си сили на фронта.

Още: Кулеба: Руснаците съсипаха 50% от енергийната ни система, всяка друга страна на наше място би се справяла по-зле

Решението на това предизвикателство обикновено се крие в "активна отбрана", като се използват малки контраатаки, за да се попречи на нападателя да консолидира напредъка си. Само че Украйна разполага с малко резерви и е загубила много от тактическите си превозни средства.

Дългото забавяне на военната помощ във Вашингтон означава, че ще е необходимо време, за да се поправят голяма част от щетите върху украинските способности. Украйна ще загуби позиции в сравнение с Русия това лято. Въпросът е колко и на каква цена украинските сили ще могат да накарат руснаците да платят за придобивките си.

Още: Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

Нужда от нови сили - свежа кръв, не повече кръв

Освен незабавното предоставяне на боеприпаси, най-големият ефект от новия пакет помощ от САЩ е сигурността, която той предлага. Сега Украйна ще има достатъчно яснота относно военните ресурси за следващите шест месеца, за да може да извърши по-широко стратегическо планиране.

Още: Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

От първостепенно значение е необходимостта от създаване на нови сили. За да направи това, Украйна ще трябва да мобилизира повече хора, да подобри подготовката си, за да поддържа качествено предимство пред руските части, и да оборудва адекватно тези нови войски. Досега това беше невъзможно. При липса на оборудване и оръжия и при невъзможност да се предвиди дали и кога могат да пристигнат още такива, военното ръководство на Украйна беше принудено да приоритизира всички материални средства за войските, които вече са на фронта. Размерът на американския пакет от помощи и допълнителната подкрепа на европейските партньори означават, че военното ръководство на Украйна вече може да приложи обмислен план за обучение и екипиране на повече войски.

Противно на разпространените схващания, на Киев не му липсват хора, които да мобилизира. Това, което му липсва, е ефективна система за набиране и обучение, която да привлече наличните хора, и оборудване за тяхното осигуряване. Тези проблеми могат и трябва да бъдат решени, пише Foreign Affairs.

Още: Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Украинските командири трябва да сформират нови бригади, а не просто да възстановяват съществуващите формирования. Понастоящем армията не разполага с достатъчно бригади, за да може да ги ротира като цяло извън фронтовата линия. Вместо това отделни бригади ротират изтощени батальони за кратък престой встрани от линията на съприкосновение - стратегия, която осигурява почивка, но не позволява колективно обучение на бригадата, тъй като щабът на бригадата и оборудването за нея остават на фронта. Ето защо за Украйна е от решаващо значение да изгради и обучи допълнителни бригади сега, за да може да организира активна отбрана през есента. С течение на времето тези нови части значително ще повишат способността ѝ за контраатака.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Затова военните трябва да продължат мобилизацията на три етапа. Първо, трябва незабавно да се наберат бойни попълнения за съществуващите сили. Но след това трябва да се възстановят резервите, за да се позволи на съществуващите части да се сменят. После - да се изградят нови части, способни да водят настъпателни действия. Първият етап е най-лесен за решаване. Екипировката е ограничаващият фактор за втория. За третия най-ограничаващият фактор е обучението на офицерите. Това може да бъде решено, но трябва да се направи незабавно, ако Украйна иска да създаде необходимите сили до есента.

Още: Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Проблеми и пред Русия

Русия вероятно ще бъде най-опасна през последните месеци на 2024 г. До този момент, след като са преминали през месеци на руски настъпателни операции, украинските сили ще бъдат изтощени, а противовъздушната им отбрана - също. Москва вероятно ще разполага с достатъчно войски, за да ротира частите си, което ще позволи последователни офанзиви през есента.

Още: Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Руските възможности обаче не са неограничени. Москва е направила някои индустриални и военни решения, които вероятно ще ограничат настъпателния ѝ потенциал през 2025 г. От една страна, тя реши да не разширява производството на барут, в резултат на което през следващата година ще има по-малко нови оръдия. Въз основа на сегашния темп на загуби руските запаси от бронирани машини също вероятно ще бъдат изчерпани до втората половина на 2025 г., прогнозира изданието. Това означава, че руските въоръжени сили ще зависят изцяло от новопроизведено оборудване, а не от ремонтирано оборудване от съществуващите запаси, което силно ограничава способността им да попълват изгубените в битка оръжейни системи.

В същото време, от края на 2024 г. производството на въоръжение в Европа ще започне да се покачва стабилно, тъй като инвестициите, направени през миналата година и през първите месеци на тази година, ще започнат да дават резултат. Следователно до 2025 г. проблемите с доставките би трябвало да бъдат по-малко остри за Украйна и по-остри за Русия, ако Киев успее да издържи дотогава.

Най-важните приоритети трябва да бъдат не само да се гарантира, че лятната офанзива на Русия ще завърши с висока цена за Москва, но и че новите украински войски ще бъдат на място, за да могат да потушат по-нататъшни офанзиви през есента, а в идеалния случай - да установят стабилна фронтова линия до началото на 2025 г. Само от такава позиция Украйна може да си върне инициативата. Постигането на тази цел ще зависи в значителна степен от това колко бързо Киев може да мобилизира и оборудва силите си. Единствената стока, която отчаяно ѝ липсва, е време.

Още: САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Преговори за мир

САЩ и техните европейски съюзници трябва да признаят, че да се помогне на Украйна да отхвърли руските атаки, не е същото като да се постави Украйна в силна позиция за преговори. Кремъл е склонен към преговори въз основа на настоящата динамика на войната - той вярва, че след като преговорите започнат, западните поддръжници на Киев ще се съгласят на почти всичко, считайки всяко споразумение, което може да бъде постигнато, за успешно, дори ако то не успее да защити Украйна в дългосрочен план. А искането на Русия ще остане такова, каквото е било през цялото време - капитулация. За да може Москва наистина да преговаря, тя трябва да бъде изправена пред ситуация, в която по-нататъшното разширяване на войната ще представлява неприемлива заплаха за самата нея. Само тогава Украйна ще може да постигне значими отстъпки.

В крайна сметка успешното приключване на войната ще зависи от способността на НАТО да възпре убедително Русия. Тази позиция изисква от Алианса не само да разполага с достатъчно сили, за да се противопостави на заплаха от Москва, но и да създаде достатъчен производствен капацитет сред членовете си, за да поддържа постоянен поток от боеприпаси в случай на нова война.

Пакетът за военна помощ на САЩ беше приет точно навреме, за да предотврати украински колапс. Но за да се промени наистина посоката на войната, той ще трябва да бъде придружен от много по-всеобхватна стратегия за нейното успешно прекратяване. Това трябва да стане чрез действия от Вашингтон, съюзниците му от НАТО и самия Киев, пише Foreign Affairs.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари