Дървени скулптури и сцена на открито ще радват посетители на парк в Асеновград

3888
Дървени скулптури и сцена на открито ще радват посетители на парк в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Реализацията на грандиозен проект се очаква да стартира след няколко месеца в Асеновград, Преобразен на пълно ще бъде малкият парк, разположен, край "Пешеходния мост" в града. Идеята е на ученици и ръководство на асеновградската ПГ "Цар Иван Асен II", а финансирането ще бъде осигурено по три параграфа. Част от сумата за реализиране на инициативата ще бъде дарена от частна фирма. Финансово подпомагане се очаква и от община Асеновград. А останалите средства ще бъдат събрани чрез мероприятия, чиято цел ще е дарителска кампания, които ще бъдат провеждани в самия парк.

Геодезичното заснемане вече е изпълнено и следващата стъпка е да бъде изготвен работният проект, който ще струва около 7 000 лева, съобщи за Actualno.com директорът на гимназията Йордан Диков. Най-оптимистичните прогнози са действителната работа по проекта да стартира в края на април или началото на май тази година. След като бъде напълно изготвен проектът, той ще бъде официално входиран в Общински съвет-Асеновград. Инициаторите изразиха надеждата си, че идеята ще бъде подложена на обсъждане и гласуване и ще бъде одобрена. Ако това се случи, е планирано проектът да бъде подложен на обществено обсъждане.

Парк "Бачиново" в Благоевград си търси инструктор

Едно от най-любимите места за благоевградчани - парк "Бачиново", си търси нов въжен инструктор. Съоръженията за игра на най-малките жит...

Самата идея включва изграждане на канализация или подновяване на съществуваща. Ще бъде поставена електроинсталация, която ще функционира задължително с възобновяеми енергийни източници. Паркът ще грейне в светлини от нов вид лампи, ще бъде възстановен фонтанът. По-мащабен план е изграждане на постоянна цена на открито. Тя ще бъде разположена откъм страната на реката, като ще бъде обезопасена със специално заграждение и изкачването до нея ще се осъществява отстрани.

Интересно хрумване е от дърветата, които ще трябва да бъдат премахнати, всъщност да се създадат екобиблиотеки. Идеята е взаимствана от Лондон и представлява малки импровизирани шкафчета с вратички, издълбани в стъблото и вътре наредени различни книги. А дънерите на вече отрязани дървета е планирано да се превърнат в привличащи окото дървени скулптури.

Освен всичко това, се предвижда залесяване на други дървесни видове и цветя в парка. Обновени, освежени и възстановени ще бъдат пътеките, алеите и пейките. Планирано е в този парк да има също детска площадка и спортни уреди за фитнес на открито. Нестандартно решение ще осигури възможност за разходка на домашни любимци в същия този парк. Една от идеите е да се направи 160-метрова алея за кучета по протежението на реката. Обмисля се да се поставят прегради, които да служат като ограничения. Целта е домашните любимци да имат свое място за разходка в същия парк, а и по този начин да се запазят всички новосъздадени съоръжения. Със същата цел ще бъде монтирано и видеонаблюдение в цялата паркова зона.

Към момента, учениците от ПГ "Цар Иван Асен II" са сложили нови дървени пейки. Тепърва предстои да се изчисли колко ще струва реализирането на всички дейности, планирани за изпълнение по проекта. "Трудът на младежите за облагородяването на парка ще е благотворителен, защото когато децата сами изградят нещо, то се цени и се пази, а това е именно възпитателният елемент, който оставя добри резултати в обществото за в бъдеще", изрази в заключение мнението си Йордан Диков.

Затворници чистиха плевенския парк „Кайлъка“

Затворници, изтърпяващи наказанията си плевенския затвор, участваха днес в акция за почистване на парк „Кайлъка“. Инициатив...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com