Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

1040
Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?
Снимка: Община Асеновград

Община Асеновград непрекъснато следи за обявяване на национални и европейски програми, по които да кандидатства за финансиране, с цел подобряване на образователната инфраструктура. В края на миналата година Министерството на образованието и науката (МОН) обяви едновременно 3 програми за финансиране:

1. ПРОГРАМА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВИ И ОСНОВЕН РЕМОНТ НА СЪЩЕСТВУВАЩИ СПОРТНИ ПЛОЩАДКИ;

2. ПРОГРАМА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ, ПРИСТРОЯВАНЕ, НАДСТРОЯВАНЕ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ДЕТСКИ ЯСЛИ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА“ (2024 г. - 2027 г.);

3. ПРОГРАМА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ И ОСНОВЕН РЕМОНТ НА СПОРТНИ ПЛОЩАДКИ И ФИЗКУЛТУРНИ САЛОНИ В ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ УЧИЛИЩА ЗА ПЕРИОДА 2024 г. - 2027 г.

Непосредствено, след обявяването им, беше инициирана среща с директорите на учебните заведения на територията на общината.

По първата програма, касаеща спортни площадки, бяха подадени 2 проектни предложения. Предложенията включват изграждане на открити спортни площадки в дворните пространства на ОУ „Ангел Кънчев“ – Асеновград и ОУ „Петко Каравелов“ - Асеновград. Одобрено бе първото, чиято стойност е 194 245 лв.

По втората програма, касаеща детските градини, община Асеновград също подаде два проекта - за изграждане на нова градинска група в ДГ „Бако Динчо“ - Асеновград и на сграда за детска градина в кв. „Долни Воден“. И 2-те проектни предложения бяха одобрени. За изграждането на новата група в ДГ „Бако Динчо“ ще бъдат отпуснати 599 400 лв., а за детска градина в кв. „Долни Воден“ - 2 999 820 лв. безвъзмездна финансова помощ.

По третата програма, касаеща площадки и физкултурни салони, по която бенефициенти са самите учебни заведения и съответно те кандидатстват и изпълняват проектите, общинската администрация оказа помощ на 4 училища, които потърсиха съдействие. Съгласно правилата на програмата, не всички учебни заведения са допустими да кандидатстват. Училища, в които са извършвани ремонти на спортните площадки в последните 10 години, нямат право на това. Условието автоматично изключва от участие СУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. княз Борис I“, ОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Христо Ботев“. Др. изискване е на програмата е, че 1 училище може да кандидатства само по един от модулите, т.е. или за спортна площадка, или за физкултурен салон. Експертите от община Асеновград изготвиха и предоставиха пълен набор с необходимите документи за кандидатстване, включващ апликационни форми, количествено-стойностна сметка, визи за проектиране, схеми, обосновки и др. Интерес към тази програма проявиха няколко асеновградски училища: ОУ „Никола Вапцаров“; ОУ „Ангел Кънчев“; ОУ „Отец Паисий“; ОУ „Петко Каравелов“. Така, от общи 4-те проектни предложения, 2 бяха за основни ремонти на физкултурните салони - на ОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Никола Вапцаров“ - и още 2 - за изграждане на физкултурни салони в ОУ „Ангел Кънчев“ и ОУ „Петко Каравелов“. По модула за основен ремонт на салони, проектното предложение на ОУ „Никола Вапцаров“ бе одобрено за финансиране и училището ще получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 444 678 лв. По модула за изграждане на нови салони се очаква и допълнително класиране, където евентуално може да бъде получено одобрение и за ОУ „Ангел Кънчев“ и ОУ „Петко Каравелов“. Освен изброените по-горе общински училища и детски градини, които ще получат финансиране, е одобрен и проект за основен ремонт на съществуваща спортна площадка в двора на ПГ „Цар Иван Асен II“ на стойност 172 000 лв.

Всички класирания и списъци са публикувани на сайта на МОН.

Припомняме, че през изминалата година именно по тези програми община Асеновград спечели 3 проекта, чрез които се реализираха комбинирана спортна площадка за баскетбол и волейбол в двора на ОУ „Отец Паисий“ - Асеновград, модерно игрище за мини футбол в двора на ОУ „Христо Ботев“ – Асеновград и се извърши ремонт на физкултурния салон на СУ „Св. княз Борис I“ - Асеновград.

Още: Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com