Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

7709
Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)
Снимка: Атанаска Маркова/Actualno.com

Най-старото българско класно училище в Асеновград – Караалановото, е рухнало непосредствено преди ремонта. То е паметник на културата с категория „местно значение“. В момента сградата е в критично аварийно състояние. За да се възстанови, трябва да се измени проектът, става ясно от отговора на министъра на културата Кръстю Кръстев на депутатски въпрос.

За реставрация на сградата през юни месец миналата година община Асеновград подписа договор с фирма „Бибов и ко“ ООД за сумата от 228 242 лв. без ДДС.

Според съобщение на местната администрация до онзи момент строително-монтажни работи не можели да се извършват, тъй като част от обекта е частна собственост.  

Кметът д-р Христо Грудев провел поредица срещи със собствениците, в резултат от които  частният дял от Караалановото училище – 2/36-ти идеални части, са дарени на общината. Единственото условие е ремонтно-възстановителните дейности да бъдат извършени през следващите 4 години. В случай, че то не бъде изпълнено, делът отново се връща на частните собственици.  

„Скоро се очаква да започне реставрацията на Караалановото училище в Асеновград. Докато това скоро настъпи обаче, не е ясно, какво ще е останало от старинната сграда, която се руши години наред. Към днешна дата покрив вече почти няма, а преди няколко дни и част от едната стена се срутва. От магазина в непосредствена близост до Караалановото училище се опасяват, че още части от рушащата се сграда могат да паднат всеки момент. Те са се свързали с Общината, за да поискат сградата да бъде укрепена и обезопасена възможно най-бързо“, съобщи през юни месец местната „ТВ САТ КОМ“.

„Съгласно Констативния протокол е премахната подовата конструкция на първи етаж и покривната конструкция на сградата. Преди започване на СМР, вследствие на лоши атмосферни условия, се е срутила западната фасада на втория етаж. Сградата е в критично аварийно състояние и е в невъзможност изпълнението на одобрения проект. Указанията на комисията след огледа и изготвената конструктивна експертиза са собствениците на сградата да изготвят и представят в НИНКН/Министерство на културата - проектна документация за промяна по време на строителството“, е посочил министър Кръстев. 

Промененият проект е внесен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) на 16-ти януари - 3 месеца след свиканата комисия.

Кръстев уточнява, че срокът за съгласуване е 4 месеца, два от които за НИНКН и два за Министерството на културата.

Заради аварийното състояние на сградата от директора на Института е поискано своевременно да изрази становище становище, което е факт от 26-ти януари. Той се ангажира в най-кратки срокове и от Министерството да разгледат документация. 

Реставрацията

Цялостната реставрация на Караалановото училище предвижда ремонт на фасадата, вътрешно укрепване на стълбището, възстановяване на стени и изграждане на еркерен балкон. Проектът включва и възстановяване на дървените декоративни елементи от интериора. От фасадата ще бъде премахната и съответно – възстановена - повредената мазилка. Ще се боядиса и ще бъде оформен цокъл от камък.

Караалановото училище е построено през 1881 г. от Георги Карааланов, като сградата е ползвана за училище между 1889 г. и 1906 г. Част от историята му са изявени български интелектуалци. Сред тях е Стою Шишков – книжовник, фолклорен изследовател, етнограф, историк, който е бил негов директор.

Още от Асеновград: 

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Община Асеновград осигури дом за 18 крайно нуждаещи се

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com