X
 
 

Възстановяват неработещ от 30 г. водоем, който може да реши проблема с водния режим на с. Тополово

2432 0
photo of Възстановяват неработещ от 30 г. водоем, който може да реши проблема с водния режим на с. Тополово
Снимка: Actualno.com
Намаленият дебит на водоизточниците наложи въвеждане на воден режим в асеновградското село Тополово. Той продължава вече около месец и не е ясно кога ще бъде отменен. "Основният водоизточник на селото е речното водохващане и отделно са на разположение още няколко каптажа. Когато нивото на водата е ниско в самия извор няма друг начин за справяне с проблема, освен въвеждането на режим, за да може водоподаване да има до всички домакинства. В случая се правят две спирания - едно централно от 20:00 ч. до 06:00 ч. и после зонирано в ниската зона от 12:00 ч. до 18:00 ч., за да може вода да има във високата зона на селото", обясни за Actualno.com шефът на клона на ВиК в Асеновград - инженер Димитър Кавалджиев.

Той допълни, че за справяне с проблема от водното дружество са планирали мерки, които вече се изпълняват. Възстановява се водоем с вместимост от 150 кубика, който не е функционирал близо 30 години. Той е разположен при речното водохващане, където обичайно водата е с най-голям дебит. На този етап му е направен основен ремонт с хидроизолация. Чрез помпена станция, която в момента също се възстановява и й предстои смяна на дограма и помпа, скоро ще се подава вода в изградената водопроводна инсталация. Чакат се екипи на "ЕВН-България", които трябва да открият нова партида, за да има прекарано електричество.

Въвеждат режим на водата от утре в Ямбол?

От утре в Ямбол може да бъде въведен режим на водата. Информацията съобщи управителят на местното ВиК дружество Стоян Радев. До мяркат...

Целта е и този водоем да бъде въведен към останалата водоразпределителна мрежа. "Предполагам, че до месец съоръжението ще бъде напълни възстановено. Може би, дотогава режимът ще отпадне, но за в бъдеще допълнителният водоем ще е от полза. Вероятната причина за изоставянето му преди години е, че броят на жителите в Тополово е бил понижен и не е имало толкова голяма нужда от водоподаване. Сега обаче населението в селото отново е нараснало и потреблението е по-голямо", коментира Кавалджиев. Чрез новото съоръжение се цели прихващане на водата, която не е могло да бъде обхваната до момента. С него на това място 150-кубиковите водоеми ще станат два. Разходите по изпълнение на планирания проект са от бюджета на ВиК. Очаква се до около месец възстановеният водоем да влезе в експлоатация.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители