Заради нов закон в Асеновград масово променят предназначението на земята си

10179
Заради нов закон в Асеновград масово променят предназначението на земята си

Близо 100 заявки от асеновградчани за промяна на статут на земя одобриха общинските съветици на Асеновград през последните няколко дни, съобщава кореспондентът ни от града. Заради десетките постъпили заявления от граждани се наложи старейшините на града да проведат и няколко извънредни заседания.

Причина за напливът на подадените заявления е планирана промяна в законодателството, касаеща единични земеделски имоти. Съгласно член 59 (1) от Закона за устройство на територията от 01.01.2016 г. „извън границите на урбанизираните територии, застрояване ще се допуска при спазване на предвижданията на действащ общ устройствен план за територията на общината или за част от нея, и въз основа на действащ план за застрояване за поземлен имот или за група поземлени имоти или парцеларен план за елементите на техническата инфраструктура, след промяна на предназначението на земята, когато това се изисква по реда на специален закон...“. Или иначе казано, след края на 2015 г. няма да се разрешава изработване на подробни устройствени планове за единични имоти, които се намират в населени места без действащ общ устройствен план или подробен устройствен план.

Продават земята на призрачния „Бряг на крокодила“ в Царево

Парцел от 5000 кв.м в зона „Север“ на град Царево е обявен за публична продажба от частния съдебен изпълнител Делян Николов...

Заради промяната асеновградчани, които са решили да инвестират, да създават бизнес или да строят жилищни сгради, подадоха искания за промяна предазначение на земя още преди края на настоящата година. Сред намеренията на инвеститорите са развиване на складова и търговска дейност, създаване на ТИР-паркинг, автосервиз и склад за промишлени стоки, преработка на дървесина, ресторант, животновъдна ферма и други. Голяма част от молбите бяха свързани с промяна на статута на земеделски имот с цел „Жилищно застрояване“. Исканията, постъпили от граждани, касаят имоти в кварталите „Горни Воден“ и „Долни Воден“, в няколко асеновградски села, както и в самия Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com