Израел прие мерки за изгонване на нелегалните имигранти от Африка

51656
Израел прие мерки за изгонване на нелегалните имигранти от Африка
Снимка: Getty Images / Guliver

Израелският кабинет прие в неделя серия от мерки с цел да бъдат експулсирани хиляди африканци, влезли нелегално в страната. В Израел те се възприемат като заплаха за еврейския характер на държавата, предаде БГНЕС.

Мерките предвиждат санкции срещу служители и финансови стимули за връщането им в техните страни, започващи от 1500 до 3500 долара. Освен това, министерството на вътрешните работи е подготвило законопроект, разрешаващ задържането на нелегалните имигранти за една година без съдебна санкция.

Текстът, който ще бъде представен пред Кнесета (парламента) в понеделник, е резултат от решение на Върховния съд на страната, който анулира подобно решение от септември 2012 година, разрешаващ тригодишен срок на задържане на нелегални имигранти.

Според правителственото решение е предвидено изграждането на съоръжения от затворен тип за пристигащите нелегално в Израел и за тези, които вече са в страната и "нарушават обществения ред". Загражденията по цялата южна граница на страната са практически завършени.

Новите решения включват комбинирани акции с цел насърчаване на имигрантите да се върнат в страната, откъдето са тръгнали, увеличаване на сигурността на израелските граждани и намаляване на присъствието на имигранти в централните части на градовете", добавят от службата на премиера.

Според плана службите за контрол върху африканските имигранти ще бъдат подсилени с 550 нови служители, за да се сложи край на работата на черно.

В комюникето премиерът Бенямин Нетаняху изразява решимостта си да спре притока на нелегални работници и да експулсира "десетките хиляди нелегални имигранти", които вече са се настанили в израелските селища.

"Мерките, които приехме с пълно мнозинство, са пропорционални и нужни, за да поддържаме еврейския и демократичен характер на държавата", заявява той.

Според организациите за защита на правата на човека мнозинството от африканските имигранти в Израел не би трябвало да бъдат експулсирани, защото животът им е в опасност в страните, откъдето са избягали - Судан и Еритрея.

През 2012 година Израел оцени броя на нелегалните африканци на своя територия на около 60 хил. души и започна репресивна кампания, която доведе до експулсирането на 3920 от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com