Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удар със санкции от Русия срещу Boeing показа какво чака САЩ при война с Китай

17 май 2024, 07:30 часа • 10478 прочитания

Boeing имаше лоша година, пише UnHerd. След като врата на Boeing 737 Max се отвори по време на полет по-рано тази година, компанията беше подложена на интензивен обществен контрол. Сега самолетният гигант е изправен пред нов проблем: невъзможност да изпълни производствената си цел на своя 787 Dreamliner поради липса на критични части, идващи от Русия. 

Компанията изглежда е разчитала на руско производство за частта, наречена „топлообменник“. След като бяха въведени санкции след руската инвазия в Украйна, Boeing се обърна към британски и американски доставчици, но те не можаха да произведат достатъчно количества от компонента, за да отговорят на изискванията на Boeing. Този последен акт в сагата със санкциите подчертава още веднъж колко взаимозависима е глобализираната световна икономика. Още: Пореден инцидент с Boeing: Самолет кацна „по корем“ в Истанбул (ВИДЕО)

Причината, поради която се наблюдава толкова много Boeing, е, че е част от ключова стратегическа индустрия. Поддържането на предимство в аерокосмическата технология е от съществено значение за геополитическата стратегия на САЩ, която има както военен, така и търговски компонент. Поддържайки предимство в производството на военни самолети, САЩ могат да предоставят тази технология на съюзници и по този начин да сключат глобални съюзи. Междувременно гражданската аерокосмическа индустрия се счита за престижна и пленява въображението на богаташите по цял свят. Ако Америка изостане сериозно в тази сфера, това би било злепоставило страната.

Икономика срещу геополитика

Фактът, че санкциите срещу Русия причиняват толкова сериозни проблеми за основна стратегическа индустрия в Съединените щати, говори за противоречие в американската геополитическа и икономическа стратегия: програмите за санкции са предназначени да спъват чуждестранните икономики, но руските санкции изглежда, че успяват да спъват западните икономики. Американските политици може да са били в състояние да толерират унищожаването на европейската индустрия при високите цени на енергията, причинени от руските санкции, но сега те виждат собствените си критични индустрии под заплаха. Още: Американски регулатор започна разследване срещу Boeing

Фактът, че руските санкции могат да създадат толкова сериозни проблеми за основна стратегическа индустрия също показва колко опасни са стратегиите като "намаляване на риска" и "отделяне" от Китай. Русия е голяма икономика, но не е огромна. Измерена правилно, на базата на БВП, коригиран спрямо ППС (паритет на покупателната способност), това е икономика приблизително колкото на Германия. Тя има важни сектори като енергетиката и аерокосмическото производство, но обикновено не се възприема като един от големите играчи.

Ако санкциите срещу руската икономика могат да причинят подобни проблеми, трудно е дори да си представим какво могат да направят подобни санкции срещу китайската икономика. Помислете за ситуацията с капиталовите стоки: последните проучвания показват, че Европейският съюз сега внася повече от своите капиталови стоки от съперничещите икономики от БРИКС, отколкото Китай внася от западните страни; Съединените щати внасят приблизително същото. Още: Отложиха в последния момент изстрелването на „Старлайнър“ на Boeing с екипаж на борда

Миналата година, в отговор на американските санкции срещу Китай заради усъвършенствани полупроводници, китайското правителство постави износа на двата елемента германий и галий в списък за ограничен износ. Китай произвежда 60% от световния германий и 80% от галия, които са от решаващо значение за производството на много електронни продукти, особено микрочипове.

Доклади от по-рано тази година показват, че износът на германий и галий от Китай към Запада се срива. Износът на галий е намалял с цели 2/3. Все още не е ясно какво въздействие има това върху западната индустрия, но си струва да се отбележи, че наскоро Китай увеличи производството на чипове от по-нисък клас. Тези продукти може да нямат същата важност като техния еквивалент от по-висок клас, но въпреки това те се използват в широк набор от технологии. Още: След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

След като насърчаваха глобализацията през по-голямата част от последните три десетилетия, западните правителства изглежда считат, че могат да се оттеглят от глобалните вериги за доставки с едно щракване на пръстите. Да се нарече това фантазия би било твърде благосклонно; по-скоро това е опасна заблуда, която рискува да наруши западния икономически просперитет и дори социалната стабилност. 

Автор: Филип Пилкингтън

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес