Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

1886
Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

„Сътрудничеството между Русия и Китай по международни въпроси е един от стабилизиращите фактори на международната арена“. Това твърди руският диктатор Владимир Путин, който започна пълномащабна война в Украйна през февруари 2022 г. - малко след като с колегата му Си Дзинпин обявиха партньорство "без граници".

Думите на издирвания от съда в Хага диктатор дойдоха по време на срещата му със Си в Пекин, където Путин е на поредна визита: Путин пристигна на посещение в Китай (ВИДЕО).

Путин: "Отстояваме демокрацията въз основа на международното право"

„Отношенията между Русия и Китай не са опортюнистични и не са насочени срещу никого", каза Путин, според прочита на Кремъл. „Заедно отстояваме принципите на справедливостта и демократичния световен ред, който отразява многополюсните реалности и се основава на международното право“, твърди руският лидер, който стои зад избиване на хиляди цивилни в Украйна.

Още: Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията

В интервю, публикувано от китайската "Синхуа" преди посещението, Путин приветства „искреното желание“ на Пекин да помогне за разрешаването на "кризата" в Украйна - т.е. пълномащабната война.

Още: Това лято Путин може да нахлуе в още една държава

Си: "Отношенията Китай-Русия са еталон за големите сили"

Си Дзинпин, от своя страна, заяви, че отношенията между Русия и Китай издържали теста на променящата се международна среда и се превърнали в "еталон за отношенията между големите сили".

Още: 6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

Снимка: Getty Images

„Настоящата година е белязана от 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Китай и Русия. През изминалите три четвърти век китайско-руските отношения бяха създадени в трудни условия, издържаха изпитанието на променящата се международна ситуация и днес представляват стандарт за отношенията между големи сили и съседни държави, отличаващи се с взаимно уважение, доверие, приятелство и взаимна изгода", заяви Си Дзинпин, цитиран от контролираната от Кремъл агенция ТАСС.

Си приветства връзките на Китай с Русия като „благоприятстващи мира“. Китайският лидер припомни, че през годините се е срещал с Путин поне 40 пъти. „Такива близки връзки ни позволяват да очертаем стратегически насоки за поддържане на стабилната и бърза динамика на растеж на руско-китайските отношения, които съвсем не са били лесни и затова заслужават най-внимателно отношение“, допълни Си. Той подчерта, че устойчивото развитие на отношенията между Китай и Русия не само отговаряло на основните интереси на двете страни и народи, но било и от полза за каузата на мира и просперитета в региона и в целия свят.

Припомняме, че Китай излезе с план за мир в Украйна с 12 точки, но той изцяло зачита интересите на Москва - никъде не пише нищо за изтегляне на руските сили от окупираните земи, както настоява Володимир Зеленски в своята формула за мир: Китай представи "мирен план" с 12 точки, но не каза нищо за изтегляне на руснаците.

„През новата кампания (вероятно мандата на Путин - бел. ред.) възнамеряваме, както винаги, да бъдем добри съседи, доверени приятели и надеждни партньори с Русия, последователно да укрепваме вековната дружба между двата народа, съвместно да се стремим към многонационално развитие и възраждане и с общи усилия да защитаваме международното равенство и справедливост“, заключи китайският лидер.

Още: Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Плащанията между Русия и Китай - в юани и рубли

„90% от плащанията между Китай и Русия се извършват в националните им валути“, заяви още Владимир Путин по време на срещата си с китайския президент, съобщи британсият вестник The Guardian, цитиран от БГНЕС.

„Своевременното решение на руските и китайските власти да извършват разплащания в националните си валути засили търговията между страните“, каза още Путин на фона на западните санкции срещу Москва и вторичните санкции срещу Пекин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Стана ясно условието на Хамас, при което ще приемат предложението за примирие с Израел

"Хамас" отговори на предложението за прекратяване на огъня с Израел

"Първо го неутрализираха и после го биха": Атака с пистолет в Истанбул завърши зле за нападателя (ВИДЕО)

Израел порази ключов обект на "Хизбула" дълбоко в Ливан (ВИДЕО)

Проблеми между Русия и Иран - спряха новата сделка за "всеобхватно сътрудничество"

След силна турболенция в сингапурски самолет: Предлагат обезщетения на пострадалите пътници

Стрелба на границата между Южна и Северна Корея

Израел разпространи кадри от освобождаването на четирима заложници в Газа (ВИДЕО)

Земетресение стресна Анкара

В търсене на мир: Поредно посещение на Антъни Блинкен в Близкия изток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com