Лавров отива на ключова визита в Турция

2712
Лавров отива на ключова визита в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заминава днес за Анкара, където на 14 август ще се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу, както и ще проведе работно съвещание с посланиците и постоянните представители на Турция в международните организации. Външните министри ще обсъдят сътрудничеството за разплитане на конфликта в Сирия, като и задълбочаването на икономическите връзки между двете страни. Последното е от особена важност на фона на разгарящата се търговска война между Вашингтон и Анкара.

С приоритет ще бъдат обсъдени големите двустранни проекти — газопровода "Турски поток" и АЕЦ "Аккую". Интересен коментар в тази насока беше публикуван от "Независимая газета" - на турския политолог Карим Хас. Според него и по двата проекта има трудности - за "Аккую" Турция все още не е представила убедителни гаранции за участието си, а Анкара има 49% от проекта, докато за "Турски поток" възниква пречка предвид драматичното понижение на стойността на турската лира, което оскъпява газа за турския пазар.

Ердоган: Това е икономическа война. Ние няма да се предадем

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара ще предприеме ответни мерки на въведените от САЩ мита върху стоманата и алумин...

Преговорите между Лавров и Чавушоглу се провеждат на фона на поредните санкции срещу Иран, Русия и Турция. На 7 август Съединените щати възстановиха санкциите срещу Техеран, които бяха отменени през 2015 година в резултат на Съвместния всеобхватен план за действие и ограничителни мерки, с който се ограничаваше ядрената програма на Ислямската република. На 8 август Вашингтон обяви, че налага нови санкции и срещу Русия. Официалният повод беше обвинението в използване на химическо оръжие в Солсбъри, Великобритания, срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал. От Белия дом заплашват Москва, че ще забранят полети на "Аерофлот" към САЩ и дори ще понижат равнището на дипломатическите отношения, припомня БГНЕС.

Само два дни по-късно, Доналд Тръмп обяви, че въвежда наказателни мита на вноса на стомана и алуминий от Турция, което предизвика нов спад на турската лира до исторически минимум.

Турският държавен глава Реджеп Таип Ердоган отвърна, че страната му няма да се поддаде на заплахите от страна на САЩ и изрази съжаление, че Вашингтон обръща гръб на своя стратегически партньор и съюзник в НАТО. В статия, публикувана във вестник The New York Times Ердоган предупреди, че едностранните действия на САЩ могат да принудят Турция да търси нови приятели и съюзници.

Междувременно Ердоган предупреди представителите на бизнеса да не се поддават на паниката и да не обменят средствата си в чуждестранна валута, предаде CNNTurk.

Турската лира падна с още 5% спрямо долара

Подложената на удари турска лира достигна нови рекордни ниски нива спрямо щатския долар, като загуби около пет процента от стойността с...

В последния ден от обиколката си на турското Източното Черноморие Ердоган говори пред представители на неправителствени организации. Турският президент използва метафората, че нощта е най-тъмна именно преди изгрева и припомни, че всички, които през последния век са копаели гроба на Турция, в края на краищата са претърпявали поражение.

"И в момента сме подложени на подобни операции. Опитват се да поставят страната ни на колене. Смятат, че могат да разклатят икономиката ни като използват [валутния] курс като оръжие. Вярват си, че могат да ни заплашват със санкции… Изобщо не зачитат националната ни чест, нито междудържавните споразумения, правилата на Световната търговска организация, международното право или дипломатическите норми и от [разстояние] 10 хиляди километра се опитват да ни дават нареждания. Използват като оръжие срещу нас кредитните агенции, на които дърпат конците. Е, удариха ни и какво [последва] от това. Нищо“, използва силни думи турският държавен глава.

"Не тичайте към банките, за да купувате [чужда] валута. Ще сбъркате ако поемете по този път. Добре знаете, че не само от нас зависи да крепим страната. Това е задача и на индустриалците, задача е и на търговците. Искам да знаете, че в противен случай ще се наложи да приложим план Б, план В", добави турският президент без обаче да влиза в повече конкретика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com