Путин утвърди нова Доктрина за енергийна сигурност на Русия

4762
Путин утвърди нова Доктрина за енергийна сигурност на Русия
Снимка: Getty Images

Президентът на Русия Владимир Путин подписа нова Доктрина за енергийна сигурност на Русия. Документът, който сменя доктрината от 2012 година, е публикуван на официалния интернет-портал за юридическа информация, предава ТАСС.

В почти 20-страничния документ се описват подробно предизвикателствата и заплахите в сферата на енергийната сигурност, целите, принципите, основните направления и задачите за обезпечаване на енергийна сигурност, както и нейните организационни основи, допълни агенция Фокус.

Ердоган се оплаква на Путин, че Асад не спазва прекратяването на огъня

Турският президент Реджеп Ердоган каза на руския си колега Владимир Путин, че Сирия атакува сътрудничеството между двете страни в Идлиб...

"Пълномащабното участие на Русия в обезпечаването на международната енергийна сигурност е възпрепятствано от мерките с ограничителен характер, въведени от редица чуждестранни държави по отношение на Русия, включително по отношение на петролния и газовия отрасли на нейната горивно-енергийна система,както и противодействието, оказвано от редица държави и международни организации на проектите в сферата на енергетиката, които се реализират с участието на Русия“, се казва конкретно в документа. В числото на външнополитическите предизвикателства доктрината за енергийна сигурност отнася забавянето на международното търсене на ресурси и ръста на производството на втечнен природен газ по света.

Отбелязва се, че Русия подкрепя международните усилия за борба с изменението на климата, но "счита за неприемливо да се разглеждат проблемите на изменението на климата и опазването на околната среда от пристрастна гледна точка, като се накърняват интересите на държавите, произвеждащи енергия, и умишлено се игнорират аспекти на устойчивото развитие, като например универсалния достъп до енергия и разработването на чисти енергийни технологии за въглеводороди". Външните заплахи за енергийната сигурност на страната включват и използването от други страни на различни финансови, договорни и международни правни механизми в ущърб на Руската федерация, дискриминация срещу руските доставчици и незаконното отхвърляне на енергийни доставки от Русия.

Същата категория заплахи включва ограничаване на достъпа на руските организации в горивния и енергийния сектор до съвременни технологии и оборудване, както и до набиране на средства. Що се отнася до вътрешните заплахи и рискове, сред тях са намаляването на качеството на депозитите, увеличаването на престъпността в горивния и енергийния сектор и прекомерната финансова тежест върху индустрията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепата си за отбраната на Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа