Сирия страда от недостиг на лекарства

3645
Сирия страда от недостиг на лекарства

Сирия страда от тежък недостиг на лекарства и селското население е тежко засегнато от боевете, започнали през март 2011 г., съобщиха Световната здравна организация (СЗО) и Световната хранителна програма (ПАМ).

"Неотдавнашната ескалация на насилието причини сериозни щети на местните фармацевтични заводи близо до Алепо, Хомс и Дамаск", заяви говорител на СЗО в Женева. Липсата на суровини, последиците от санкциите и високите цени на горивата също оказаха влияние върху страната, която до скоро произвеждаше сама 90% от лекарствата си.

Сирия страда от недостиг на антибиотици за хора, възстановяващи се след операция, които предотвратяват инфекции, но също и от медикаменти за лечение на хронични заболявания. Говорителят допълни, че липсват и лекарства за туберкулоза, хепатит, високо кръвно налягане, диабет и рак.

Освен липсата на лекарства много болници и лечебни центрове са били затворени заради боевете. В момента СЗО предоставя медицинска помощ на около 700 000 души в Сирия.

ПАМ съобщи, позовавайки се на изследване на ФАО (Организацията на ООН за прехрана и земеделие), че сирийският земеделски сектор е понесъл сериозни щети заради боевете. "Стратегическите реколти като зърно и ечемик бяха тежко засегнати, както и маслиновите дървета и зеленчукопроизводството", уточни ПАМ.

До момента загубите за сирийския земеделски сектор се оценяват на 1,8 милиарда долара заради конфликта и засягат една трета от селското население на страната. Около 1,5 милиона души или една трета от селското население се нуждае от незабавна помощ в идните три до шест месеца. Близо 1 милион земеделци ще се нуждаят от помощ за добитъка си в същия период.

Ако тази помощ не пристигне навреме, добитъкът на уязвимото население в селските райони ще изчезне до няколко месеца. "Необходими са спешни действия с наближаването на зимата", съобщиха експертите на агенциите на ООН.

Редактор: Георги Иванов

В Сирия започнаха да избиват задържаните ирански поклонници

Трима от 48-тимата ирански поклонници, които бяха арестувани преди два дни в предградията на Дамаск днес бяха убити от части на сирий...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com