Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

15 май 2024, 14:26 часа • 3431 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган твърди, че Израел ще „насочи погледа си“ към Турция, ако успее да победи терористичната групировка "Хамас" в Ивицата Газа.

Ердоган прекъсна търговските връзки с Израел, поддържа тесни отношения с "Хамас" и многократно заклеймява израелската страна и нейните „нацистки“ лидери, откакто войната бе предизвикана от клането на терористичната групировка на 7 октомври 2023 г.

Още: Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

"Израел няма да спре в Газа"

„Не си мислете, че Израел ще спре в Газа“, каза Ердоган пред депутатите от своята Партия на справедливостта и развитието в парламента в Анкара. „Ако не бъде спряна, тази разбойническа и терористична държава, рано или късно, ще насочи погледа си към Анадола“, заяви той, визирайки големия турски полуостров, наричан още Мала Азия, който обхваща повече от половината от територията на югоизточната ни съседка.

„Ние ще продължим да подкрепяме "Хамас", която се бори за независимостта на собствената си земя и която защитава Анадола“, добави Ердоган, цитиран от The Times of Israel. Изданието разчете думите му като притеснение, че израелската страна ще окупира части от Турция.

Израел никога не е твърдял, че която и да е част от Турция му принадлежи, и не е ясно на какво се основават твърденията на Реджеп Ердоган.

Снимка: Getty Images

Още: Байдън пусна снаряди и бронирана техника за Израел

ЕС призова Израел да прекрати операцията си в Рафах

В момента израелската армия провежда операции в южния град Рафах в Ивицата Газа, от който избягаха стотици хиляди палестинци, и на север в анклава - в Джабалия.

Европейският съюз призова Израел да прекрати „незабавно“ военната си операция в Рафах, като предупреждава, че ако страната не го направи, това ще подкопае връзките ѝ с блока.

„Ако Израел продължи военната си операция в Рафах, това неминуемо ще доведе до силно натоварване на отношенията на ЕС с Израел“, се казва в изявлението, публикувано от името на блока от ръководителя на външната му политика Жозеп Борел.

Още: "Хамас" няма да изчезне с бомби и ракети: Проф. Владимир Чуков посочи пътя към мир (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес