Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерът на Северна Корея призова за "епохална промяна" в подготовката за война

15 май 2024, 06:00 часа • 2318 прочитания

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова за "епохална промяна" в подготовката за война чрез постигане на целите за производство на арсенал по време на инспекцията си на тактическа ракетна система, съобщи БГНЕС.

Още: Отиде си дясната ръка на Ким Чен ир

Причината

Това се случва в момент, когато анализатори твърдят, че въоръженият с ядрени оръжия Север може да тества и увеличава производството на артилерийски и крилати ракети, преди да ги изпрати на Русия за използване в Украйна.

По време на инспекцията си на тактическата ракетна оръжейна система на 14 май Ким изрази "голямо задоволство от производствените резултати, отчетени от отбранителните промишлени предприятия" през тази година, съобщи в депеша официалната Корейска централна информационна агенция на Пхенян.

Ким "подчерта необходимостта да се извърши епохална промяна в подготовката на КНА за война, като се изпълнят безотказно плановете за производство на боеприпаси за 2024 г.", се допълва в съобщението.

До голяма степен изолираната страна напоследък засили военните си връзки с Русия, а миналия месец Пхенян благодари на Москва, че използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокира подновяването на експертната група на ООН, която следи за международните оръжейни санкции срещу режима на Ким.

Южна Корея и Съединените щати обвиниха Северна Корея, че доставя оръжия на Русия, въпреки че санкциите на ООН забраняват подобна стъпка.

Междукорейските отношения са в една от най-ниските си точки от години, като Пхенян обяви Южна Корея за свой "основен враг". 

Още: Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес