Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

15 май 2024, 11:21 часа • 1662 прочитания

Турският президент Реджеп Ердоган е свикал началника на разузнаването Ибрахим Калън и министъра на правосъдието Йълмаз Тунч в президентския комплекс. Дневният ред на срещата е бил свързан с "разследването на конспирация" в полицейското управление в столицата Анкара, предаде Sabah.

Очаква се Ердоган да направи "важни изявления" след разговорите - по време на заседанието на Партията на справедливостта и развитието в парламента на Турция днес, 15 май.

Още: Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

"Конспирацията" и заплахата от преврат

Извършени са претърсвания в домовете на трима полицейски служители от Анкара, които са споменати в разследването срещу престъпната организация „Айхан Бора Каплан“ и са отстранени от длъжност от Министерството на вътрешните работи. След това лидерът на Турската националистическа партия Девлет Бахчели, който е съюзник на Ердоган, подчерта в свое изявление, че ставало дума за заговор, който не може да бъде разрешен само с отстраняването на няколко полицейски началници.

„Ако се подчиним на онези, които планират повторение на опита за преврат с партньори от полицията и съдебната система, ще бъдем свалени", заяви Бахчели, припомняйки 2016 г. и твърденията на Ердоган за опит за държавен преврат срещу него. Тогава той бе потушен в рамките на часове. При сблъсъците в цялата страна загинаха 241 души, а над две хиляди бяха ранени. Над 40 хиляди души бяха арестувани в Турция по подозрение за организиране на преврата и участие в него, а в страната беше въведено извънредно положение за няколко месеца.

Именно след думите на Бахчели турският президент е свикал службите и сега предстоят "важни решения", пише Sabah.

Още: Ердоган: Турция ще премахне присъствието на ФЕТО от Балканския регион

Снимка: Getty Images

Като допълнителна информация за разследването срещу полицаите може да се каже, че е имало претърсване с цел изземване на цифрови материали в жилищата на държавните служители във връзка с въоръжената престъпна организация "Айхан Бора Каплан". Тримата полицаи се разследват за „уговаряне на извършване на престъпление“, „опит за оказване на влияние върху справедлив съдебен процес и свидетел“, „злоупотреба със служебно положение“ и „облагодетелстване на престъпник“.

Още: Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

Разследването продължава срещу всички държавни служители, които са проявили небрежност при бягството на укриващия се обвиняем Сердар Сертчелик в чужбина по незаконен начин. Сертчелик е човек №2 във въоръжената групировка.

Припомняме, че вчера, 14 май, в почти цяла Турция се проведе акция "Клещи-15". При нея бяха арестувани над 500 души от мрежата ФЕТО, зад която стои Фетула Гюлен. Укриващият се в САЩ проповедник беше сочен от Ердоган като архитект на опита за държавен преврат през 2016 г.

Още: Турция арестува над 500 души от мрежата на Гюлен, считани за превратаджии срещу Ердоган (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес