Турският парламент подготвя почвата да прогони кюрдски съперник на Ердоган

4405
Турският парламент подготвя почвата да прогони кюрдски съперник на Ердоган

Парламентът на Турция ще създаде комисия, която да разисква възможността за вдигане на парламентарния имунитет на двама депутати, водачи на основната прокюрдска партия Демократичната партия на народите. Те са обвинени в престъпление срещу конституцията за изказване за автономия на кюрдските райони, предаде БГНЕС.

Според в. „Сабах“ парламентарната комисия по правосъдието ще обсъди въпроса в подкомисия, преди да предложи мярката на парламента. Достатъчно е обикновено мнозинство в този парламент, в който управляващата Партия на справедливостта и развитието има мнозинство, за да бъде вдигнат имунитета на депутатите Селахаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг.

Различните приоритети на тези, които трябва да донесат мир в Близкия изток

Десетте приоритета на Европейския съюз за тази година показват огромната разлика спрямо приоритетите на Близкия изток. Това пише в свой...

Вчера (2 януари) турският президент Реджеп Еродган подкрепи решението за наказателно преследване на двамата политически водачи, първият от които е негов главен политически съперник.

„Онова, което те казаха, е без съмнение престъпление срещу конституцията и те трябва да си платят. Не можем да приемем изявления, призоваващи за разделяне на страната“, цитира в. „Хюриет“ думите на Ердоган. Демирташ от своя страна иронизира Ердоган, изтъквайки, че той издава присъди като Върховния съд.

Срещу много кметове от населените с кюрди градове е започнало съдебно преследване по същите обвинения, а двадесетина вече са задържани под стража.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com