Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН обяви колко души са напуснали Рафах от началото на войната

19 май 2024, 07:22 часа • 1489 прочитания

Ръководителят на агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA ) заяви, че 800 000 души са били "принудени да избягат" от крайния южен град Рафах в Газа, предаде БГНЕС.

Още: Израелска атака по Западния бряг, има убит и ранени

Всеки път жителите на Рафах започват от нулата

"Почти половината от населението на Рафах или 800 000 души са на път, тъй като са били принудени да избягат, откакто израелските сили започнаха военната операция в района на 6 май", заяви ръководителят на UNRWA Филип Лазарини в публикация в социалната мрежа X.

След заповедта за евакуация жителите на Газа са избягали в "средните райони и Хан Юнис, включително в разрушени сгради", каза той.

"Всеки път те са принудени да изоставят малкото вещи, които имат. Всеки път трябва да започват от нулата, отново и отново."

Израел заяви, че сухопътната атака срещу Рафах е от решаващо значение за борбата му срещу палестинските бойци, настоявайки, че това е последната крепост на Хамас в Газа.

Преди началото на операцията Израел каза на стотици хиляди жители на Газа, приютили се в някои източни части на града, да напуснат, описвайки операцията си там като "ограничена".

Най-близкият съюзник на Израел - Съединените щати, изрази категорични възражения срещу разширяването на операциите в Рафах, където преди началото на операцията се укриваха 1,4 милиона палестински цивилни.

Още: Съдбата на прочула се заложничка на "Хамас": Намериха тялото на Шани Лук

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес