Южна Корея подкрепя Бокова за втори мандат шеф на ЮНЕСКО

4928
Южна Корея подкрепя Бокова за втори мандат шеф на ЮНЕСКО

Южна Корея ще подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО, стана ясно по време на среща на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Република Корея Ким Хуанг Шик, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според южнокорейския премиер, Бокова е съумяла да изведе успешно организацията от трудностите и въпреки финансовите ограничения. Двамата лидери разговаряха в столицата на Лаос Виентян, където ще участват в Деветата среща на върха на Азиатско-европейския форум.

Президентът Росен Плевнелиев се обяви за „прагматично сътрудничество, основано на резултати“ между България и Република Корея. Държавният глава припомни усилията за позиционирането на България като логистичен и иновативен хъб в региона и предимствата на страната ни, които произтичат от географското местоположение и от транспортните връзки с други силни и близки икономики като Турция. „България вече се ползва от възможностите си и предоставя големи логистични предимства“, каза президентът и открои сред тях големия брой летища – и граждански, и военни, както и пристанищната морска и речна инфраструктура. Страната ни предоставя и специални преференции за изграждането на индустриални зони и паркове, припомни още Плевнелиев.

Бокова: БГ има още какво да включи в списъка на ЮНЕСКО

България има толкова много още какво да включи в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, заяви генералният директор...

България има отлично местоположение и възможности да се превърне в регионален логистичен център на Югоизточна Европа, подчерта премиерът Ким Хуанг Шик.

„Корпоративният ви данък е 10% - от най-ниските в света, и това го споделих с много бизнес лидери“, каза Шик по време на срещата. „България има много добра образователна и научна основа, а Корея – необходимите технологии. Затова трябва да съчетаем тези елементи, от които ще спечелят и двете страни“, каза още премиерът.

В областите на информационното общество, електронното правителство и изграждането на технологични центрове Южна Корея е добър партньор на България и ще продължи да бъде такъв, подчерта още Ким Хуанг Шик пред българския президент.

Редактор: Десислава Ушатова

Плевнелиев издигна в ООН кандидатурата на Бокова за втори мандат

Президентът Росен Плевнелиев издигна официално кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален секретар на ЮНЕСКО. В Ню...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия