Бокова: БГ има още какво да включи в списъка на ЮНЕСКО

8992
Бокова: БГ има още какво да включи в списъка на ЮНЕСКО

България има толкова много още какво да включи в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, предаде БГНЕС.

Към момента България има само два обекта, включени в списъка на световното нематериално културно наследство - Бистришките баби и нестинарството, но Бокова изрази надежда страната ни да подаде кандидатурите и за други обекти, както от материалното, така и от нематериалното културно наследство.

"България наистина се превръща в лидер в региона, а и в по-голям мащаб в областта на опазването на традицията на фолклора и на нематериалното културно наследство. В този глобален и толкова обвързан свят, един от най-важните въпроси е въпроса за идентичността. Хората не бива да губят своята идентичност, своята култура, своята традиция, иначе светът ще стане много скучен и еднообразен и всички ще загубим. Много от традициите в Югоизточна Европа са общи, но имат различни варианти. Мисля, че този регион може да даде добър пример за останалите по какъв начин културата трябва да сближава, а не да разделя народите и хората", убедена е тя.

"Би могло да се направи разширение на Казанлъшката гробница, да се включат някои от останалите открити гробници. Знам, че се работи по евентуалното включване на "Магурата" и мисля, че това е напълно възможно да стане, Белоградчишките скали също биха могли да бъдат включени", коментира тя. България може да помисли много сериозно и за един смесен паметник на културата, който има и природна и културна значимост и се надявам това да стане по време на моя мандат, смята Бокова. "ЮНЕСКО насърчава сътрудничеството между съседните държави да включват трансгранични паметници. Сърбия, Босна и Херцеговина и Черно гора работят по включване на карстови пластове като природен паметник на културата", отбеляза тя.

"На фона на трудностите в икономическото развитие и по-забавения икономически растеж, културните индустрии се развиват най-бързо. Ние искаме да подкрепим тази тенденция. Една нова форма на икономика се заражда в света. Тя е свързана с дизайна, производството на филми, фестивалите, културния туризъм и това е нещо, което аз много силно искам да подкрепя в региона на Югоизточна Европа. За да стане това възможно трябва да има по-тясно културно сътрудничество", каза още генералният директор на ЮНЕСКО.

Бокова участва в 8-мата конференция на министрите на културата по въпросите на културното наследство в Югоизточна Европа, посветена на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа, на която България е домакин.

Редактор: Десислава Ушатова

Плевнелиев издигна в ООН кандидатурата на Бокова за втори мандат

Президентът Росен Плевнелиев издигна официално кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален секретар на ЮНЕСКО. В Ню...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com