Все повече млади хора се улавят на въдицата на джихадистите

16914
Все повече млади хора се улавят на въдицата на джихадистите

"Ислямска държава" вербува съмишленици в цял свят. Все повече млади хора откликват на призива на джихадистите, включително и в Германия. Има ли начин за противодействие?

Двамата мъже с мъка удържат сълзите си пред камерите на телевизиите, отразяващи пресконференция в британския град Брадфорд. Поводът: Актар Икбал и Мохамад Шоайб търсят съдействие от медиите, за да стигне посланието им до техните съпруги - сестрите Сугра и Кадия Дейуд. В края на април двете жени, заедно с третата им сестра, Зохра Дейуд, заминали за Мека, за да участват в годишното поклонение хадж, но така и не се върнали. От 9 май е прекъснат всякакъв контакт с тях.

8 месеца в лапите на ислямистите: 18-годишно момиче разказва

Какво изживява една жена, която е била осем месеца в лапите на джихадистите от "Ислямска държава"? 18-годишната Салвах Дервиш от малц...

По всяка вероятност те са слезли от самолета при междинното му кацане в Турция, преминали са турско-сирийската граница, за да се влеят в редиците на "Ислямска държава" (ИД). Трите сестри не били сами - с тях пътували и децата им, общо 9 на брой на възраст между 3 и 15 години. Предполага се, че те са последвали призива на техен брат, който се биел за "Ислямска държава". Никой не знае къде точно в Сирия се намират в момента трите жени и децата им.

Великобритания не е изключение - също и в Германия все повече млади хора заминават на джихад в Сирия и Ирак. По данни на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване), към ИД са се присъединили 700 ислямисти от Германия. За една година броят им почти се е удвоил. Сред тези седемстотин души има близо 100 млади жени, които отиват да се бият с оръжие в ръка. В тази бройка не влизат съпругите на джихадистите. Повече от половината от жените, напуснали Германия, за да се присъединят към ИД, са под 25 години, а около 15 процента дори са малолетни.

Югоизточна Азия извор на нови ислямисти

Министър-председателят на Сингапур наскоро предупреди за нарастващата заплаха от терористите: "Югоизточна Азия се е превърнала в ключова територия за набирането на нови бойци за "Ислямска държава", заяви Ли Сиен Лун. В момента в редиците на терористичната организация се сражават повече от 500 индонезийци и няколко десетки граждани на Малайзия. "Те са напълно достатъчни за сформирането на цяла бригада бойци от малайзийския архипелаг", каза Ли и предупреди, че заплахата трябва да бъде приета сериозно.

На същото мнение е и експертът за Югоизточна Азия от берлинската фондация "Наука и политика" Феликс Хайдук: "Пропагандата на джихадистите е така успешна в тази част на света поради това, че в Индонезия и южните райони на Филипините има множество военизирани ислямистки групировки, които симпатизират на ИД", казва той. Правителството в Джакарта междувременно осъзна проблема и вече реагира – като постави под възбрана оказването на морална и материална подкрепа за джихадистите от "Ислямска държава".

Защо разхищаваме толкова много храни?

Непродаденият хляб в пекарната, остатъците от вечерята или от бюфета на някой хотел - всичко това отива направо на боклука. Разхищаван...

Мерки срещу радикализирането

След бомбените атентати от Бали, индонезийското правителство прие специална програма за дерадикализация, която беше насочена основно към ислямисти, излежаващи присъди в затвора. С нейна помощ властите се надяват да „обърнат” радикалните настроения на затворниците, включително и чрез социални помощи за семействата им.

Германският експерт Хайдук обаче остава скептик относно успеха на подобни мерки: "Ако погледнем кои са индонезийците, които заминават да се бият в Сирия, ще установим, че в огромната си част това са хора, които преди това са преминали през програмата за дерадикализиране", посочва той.

Фатва срещу ИД

Все по-често имами в цяла Европа се ангажират в борбата срещу радикализирането на младите ислямисти. През септември миналата година британски мюсюлмани издадоха фатва срещу "Ислямска държава". В нея се казва, че това е "еретична, екстремистка групировка и религията забранява както подкрепата за нея, така и присъединяването към нейните структури". Затова дълг за всеки британски мюсюлманин е да се противопоставя на тази "отровна идеология".

Ще видим ли опашки за бензин в Русия?

Бензинът в Русия ще поскъпва. Възможно е дори да се стигне до недостиг на горива и опашки по бензиностанциите заради въвеждането на ек...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com