Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

1884
Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа
Снимка: Getty Images

Израелските власти все повече вярват, че Международният наказателен съд в Хага се готви да издаде заповеди за арест на висши държавни служители по обвинения, свързани с войната срещу "Хамас".

Това твърдят петима израелски и чуждестранни представители пред The New York Times. Според тях израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е сред лицата, които могат да бъдат посочени в заповедта.

Още: "Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Израелските и чуждестранните служители, цитирани от NYT, също така смятат, че съдът обмисля заповеди за арест на лидери на "Хамас". Не е ясно кой от екстремисткото движение може да бъде обвинен или какви престъпления ще бъдат посочени в тази част.

Припомняме, че през март 2023 г. съдът в Хага издаде заповед за арест на руския диктатор Владимир Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова за системно отвличане на украински деца.

Още: За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

В какво ще бъдат обвинени израелските служители?

Според двама от петимата служители, които са говорили при условие за анонимност, израелските служители могат да бъдат обвинени в предотвратяване на доставката на хуманитарна помощ в Ивицата Газа и в прекалено суров отговор на атаките срещу Израел, извършени на 7 октомври от "Хамас".

Още: Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Тогава ръководената от екстремистите атака доведе до убийството на около 1200 души в Израел и отвличането на около 250 други. Последвалата война в Газа, включваща интензивни израелски бомбардировки, е отнела живота на повече от 34 000 души, твърдят официални представители на Газа (контролирани от "Хамас"), причинила е мащабни щети на жилищата и инфраструктурата и е довела територията до ръба на глада.

Още: „Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Израелските длъжностни лица не разкриват естеството на информацията, която ги е накарала да се опасяват от потенциални действия на Международния наказателен съд, а съдът не коментира въпроса.

Израел иска да спре съда в Хага

Израел полага целенасочени усилия, за да предотврати опасенията на Международния наказателен съд да издаде заповеди за арест на министър-председателя Бенямин Нетаняху и други високопоставени израелски служители, съобщи в неделя източник от израелското правителство пред The Times of Israel.

Според него кампанията се води от Съвета за национална сигурност. Министерството на външните работи също участва в нея. „Действаме, където можем“, заявява пред изданието израелски дипломат.

Снимка: Бенямин Нетаняху, Getty Images

Заповедите за арест от съда вероятно ще бъдат възприети в голяма част от света като унизително морално порицание, особено за Израел, който от месеци се сблъсква с международен отпор заради поведението си в Газа. Дори американският президент Джо Байдън го нарече „прекалено“.

Още: Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Един от израелските служители заявява пред NYT, че възможността съдът да издаде заповеди за арест, е повлияла на израелските решения през последните седмици. Не е ясно на какъв етап е процесът в Международния наказателен съд (МНС). Всички заповеди ще изискват одобрение от група съдии и не е задължително да доведат до съдебен процес или дори до незабавен арест на посочените.

Още: В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

Припомняме, че заповедите на МНС важат само в страни, ратифицирали основополагащия документ на съда - Римския статут. Израел го е подписал, но не го е ратифицирал. Последното важи също така за САЩ и Русия.

Карим Хан, главният прокурор на съда, по-рано потвърди, че екипът му разследва инциденти по време на войната в Ивицата Газа, но неговата канцелария отказва коментар сега.

Още: САЩ готвят санкции срещу част от ЦАХАЛ, Нетаняху се възпротиви

Остра реакция от Нетаняху

В петък Нетаняху заяви, че всяка намеса на Международния наказателен съд „ще създаде опасен прецедент, който заплашва войниците и служителите на всички демокрации, борещи се с дивия тероризъм и безсмислената агресия“.

"Под мое ръководство Израел никога няма да приеме опит на Международния наказателен съд да подкопае присъщото му право на самоотбрана. Ние няма да се подчиним на това", допълни той. И нарече страната си "единствената демокрация в Близкия изток".

Базираният в Хага Международен наказателен съд е единственият постоянен международен съд в света, който има право да преследва лица, обвинени във военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството. Съдът не разполага със собствени полицейски сили. Вместо това той разчита на 124-те си членове, сред които са повечето европейски държави, да арестуват лицата, посочени в съдебните заповеди. МНС не може да съди задочно обвиняеми, но заповедите на съда могат да създадат пречки за пътуване на посочените в тях длъжностни лица.

Още: Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Тайван засекли десетки китайски самолети близо до острова

Лидерът на Северна Корея призова за "епохална промяна" в подготовката за война

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Турция арестува над 500 души от мрежата на Гюлен, считани за превратаджии срещу Ердоган (ВИДЕО)

Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com