Всеки трети китаец под 20 ще почине заради тютюнопушене

4182
Всеки трети китаец под 20 ще почине заради тютюнопушене

Според проучване един от всеки трима мъже в Китай, който в момента са под 20 години, ще почине преждевременно, ако не се откаже от пушенето, съобщи BBC.

Данните от изследването на университета в Оксфорд, Китайската академия на медицинските науки и Китайския център за контрол на болестите, показва, че две трети от мъжете в Китай започват да пушат, преди да са навършили 20 години, а половината от тях ще починат от вредния навик.

Ето така изглежда задръстване в Китай (Видео)

След ваканция всяка година милиони пътници в Китай стоят с часове в огромно задръстване край Пекин. Във видеото се вижда как хората се ...

Учените са провели две мащабни проучвания в разстояние от 15 години, в които са участвали стотици хиляди доброволци.

Ако настоящата тенденция продължи, брой на смъртни случаи вследствие на тютюнопушене в Китай, най-често сред мъжете, ще достигне два милиона души през 2030 г. Според изследователите това е „растяща епидемия от преждевременна смърт“.

Цигарите са свързани тясно с ежедневния живот в Китай. В много части на страната храненетата се повеждат по определен традиционен начин. След като приключи с храненето, мъжете дърпат столовете си назад и запалват цигара. Често пъти скъпите марки цигари се дават като подарък. Стандартният клас цигари в страната е достъпен за по-голяма част от хората с цена от едва 2,5 юана (0,4 долара) за кутия.

Въпреки това малко китайци са запознати с вредите от пушенето. Според Световната здравна организация (СЗО) само 25% от възрастните могат да изредят опасностите от редовно пушене. Минимален брой от пушачите (само 10%) се отказват от навика по свой избор.

Основана е Китайска народна република

На 1 октомври 1949 година е основана една от най-големите държави в света – Китайската народна република. Това е четвъртата най-г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com