Основана е Китайска народна република

21324
Основана е Китайска народна република

1949 г.

На 1 октомври 1949 година е основана една от най-големите държави в света – Китайската народна република. Това е четвъртата най-голяма страна по площ, след Русия, Канада и САЩ. Китайската народна република оглавява класацията на държавите с най-голямо население в световен мащаб. Днес страната се отличава с еднопартийна система на управление и сериозен икономически напредък. Китайската народна република е най-голямата комунистическа държава в света, както и най-големият износител на стоки в световен мащаб. Въпреки ограниченията на социалистическото си управление, днес страната притежава една от водещите икономики.

Китайската народна република е основана през 1949 година от Мао Дзедун. Тя възниква след продължителни военни конфликти с Японската империя. Тогава Комунистическата партия в страната побеждава партията Гоминдана, която в последствие е принудена да се оттегли на остров Тайван. Мао Дзедун установява еднопартийно социалистическо управление, като в същото време започва да изгражда близки отношения със СССР. Ръководството на Дзедун се отличава с противоречива държавна политика. То остава известно в историята като маоизъм. Първият период от противоречивото управление на китайския лидер започва през 1958 година. Тогава Дзедун провежда икономическа реформа, която е известна като Големия скок. Това е амбициозен икономически проект, който се стреми да превърне аграрната част на Китай в индустриален лидер. През 1963 година икономическият план завършва с провал и води до смъртта на милиони души от местното население. Това предизвиква недоволство в партията и Дзедун е принуден да се оттегли от поста председател на Комунистическата партия. Въпреки неговото напускане, влиянието му в политическата формация продължава да расте. През 1966 година Мао решава да проведе Културна революция в китайската държава. Този план води до сериозен социален упадък и икономическа нестабилност в Китай. Съветският съюз е разочарован от управлението на Дзедун и прекратява отношенията си с китайския лидер. Неуспешната Културна революция приключва със смъртта на Мао през 1976 година.

Израел започва да използва шекел

На 30 септември 1982 година израелската държава въвежда новата си парична валута – шекел. Тази парична единица има корени, които ...

След кончината на китайския лидер, Комунистическата партия осъжда идеята за Културна революция и започва постепенно да се разграничава от социалистическата идеология в икономиката. Така в Китайската народна република започват да се извършват реформи чрез либерализация на пазарните принципи. За нарастващата стабилност в държавата допринася приемането на съвременната китайска конституция през 1982 година. Въпреки прилагането на западни практики в икономиката, тоталитарният режим остава заложен в управлението на Китайската народна република. Това не се променя дори и след разрушаването на Берлинската стена, когато в много държави е преустановена социалистическата власт. През 90-те години на 20.век, ръководството на Китай се поема от президента Цзян Цзъмин. Той въвежда принципите на пазарна икономика и това води до значителен икономически ръст. В рамките на кратък период от време, Китай се превръща в един от основните износители на стоки в света. През 2001 година страната официално е приета в Световната търговска организация, като Китайската народна република продължава да прилага модела на либерална икономика. Въпреки доброто си икономическо развитие, в Китай има сериозно социално неравенство. Разликата между бедни и богати в страната е огромна, като голяма част от местното население живее под прага на бедността.

По отношение на географското си разположение, Китайската народна република притежава относителни предимства. Страната е разположена в умерения и субтропичния пояс, като се отличава с разнообразен релеф. По-голямата част от територията на Китай се състои от планински и полупланински вериги. На границата между Китайската народна република и Непал се намира най-високият планински връх в света – Еверест. Самата държава е разделена на 22 провинции, които притежават самостоятелно административно управление. Тайван често се определя от местното население като 23-тата провинция. В Китайската народна република съществуват 5 автономни области, които са населени с различни по големина малцинства. Основните земеделски култури, които се отглеждат в страната, са пшеница и ориз. През годините в Китай се оформят различни големи градове, които постепенно се превръщат в административни центрове. Днес страната е пример за стабилна и добре развита икономика. Истината е, че постепенно Китайската народна република се превърна в световен лидер. Днес тя е една от икономически най-добре развитите държави в света, като продължава да привлича посетители от цял свят със своята изключителна природа и необичайна култура.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Атанас Натев,  български философ
Роден е Атанас Натев, български философ

На 25 април 1929 г. е роден Атанас Василев Натев, български философ, изкуствовед, литературен теоретик. Член-кореспондент на Българската академия...